Jean Berger wint strijd tegen bureaucratie: schimmel op wijnfles mag blijven

Jaren vochten ze tegen volgens hen onnodige wetgeving. Wijnhandel Jean Berger - van Wim en Roel - uit Roermond won uiteindelijk. Tenminste, dat blijkt uit het verhaal dat het duo onze redactie stuurde. En bijzonder relaas. Want waar anderen tegen schimmel vechten willen de wijnhandelaren juist veel schimmels. Niet in de fles maar op de fles. Hieronder doen de wijnhandelaren hun verhaal.

Wim Berger met de fles vol schimmels. 

Wijnkelders van Jean Berger met sluiting bedreigd!?!

In september van het afgelopen jaar bracht een senior productdeskundige van de Voedsel en Waren Autoriteit een bezoek aan wijnhandel Jean Berger in Roermond. Hij controleerde het bedrijf op de naleving van de wet- en regelgeving rond de voedselveiligheid. Daarbij constateerde hij dat er in de kelders van dit wijnhuis schimmels voorkomen. En dat is in de hygiënecode niet toegestaan. Hij sommeerde om binnen 5 jaar deze schimmels te verwijderen anders zou zonder pardon sluiting volgen!

Een grote schrik sloeg om het hart van Wim en Roel Berger. Zij hopen het komend jaar het 150 jarig bestaan van het familiebedrijf te vieren!

ONBEGRIJPELIJK

Onbegrijpelijk voor iemand die jarenlang als vakman in de wijn zit. In wijnkelders komen inderdaad schimmels voor. De groenachtige Zasmidium Cellare en de Gladesporium Cellare leven van de verdampte wijndeeltjes uit de fusten die daar liggen opgeslagen. Beide schimmels behoren tot de penicilline groep waar ook de Penicillinium Rocquefortium Cellare toe behoort, de blauwschimmel in de Rocquefort kaas. Kortom positieve schimmels.

Maar de controleur was niet te vermurwen. Als handhaver van de wet constateerde hij dat er schimmels voorkwamen in een ruimte waar voedingsmiddelen worden opgeslagen. En dat is niet toegestaan in de hygiënecode.

GEEN BAKKERIJ

Nu kun je je goed voorstellen dat dat niet mag bij een slagerij of bakkerij, waar vlees of brood verwerkt wordt. Maar in een wijnkelder waar de wijn, afgesloten van de omgeving is door een glazen fles en kurk? Bovendien zijn er in Duitsland, Luxemburg en Frankrijk duizenden wijnkelders van producenten te vinden waar deze schimmel voorkomt.

Hoe dit op te lossen om een sluiting te voorkomen?

HOGE ONDERSCHEIDING

Uitleg dat deze schimmel juist het vochtgehalte en de zuiverheid van de lucht regelt, mocht niet baten. De ambtenaar bleef bij zijn standpunt! De enige mogelijkheid zou dus alleen een wetswijziging zijn.

Als een geluk bij een ongeluk kreeg Wim Berger eind oktober van de Ambassadeur van Frankrijk een hoge Franse onderscheiding. En bij deze gelegenheid heeft hij met de ambassadeur gesproken over dit probleem. Als het in Nederland niet meer mag, dan mag je veronderstellen dat dat in heel Europa straks niet meer mag. Ook werd met alle wijnboeren waar Jean Berger zaken mee doet, contact opgenomen om protest aan te tekenen. Ria Oomen als lid van het Europees Parlement werd het probleem voorgelegd en tenslotte met het Hoofdproductschap Akkerbouw in Den Haag, eigenlijk het hoogste orgaan onder het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

GELUKT

Het heeft heel wat voeten in de aarde gehad, maar…… alle moeite is beloond.

Op 21 juni van dit jaar werd de nieuwe Hygiënecode door het ministerie goedgekeurd en daarin staat nu duidelijk omschreven dat de “Tapis de Bordeaux,  Kellerpilz of kelderdoek in wijnkelders is toegelaten. Deze schimmellaag werkt vochtregulerend en neutraliseert ongewenste luchten en draagt zo bij aan de kwaliteit van de opgeslagen wijn”.

Een hele opluchting dus.

Met Open Monumentendag, zaterdag 10 september staan de kelders van Jean Berger open ter bezichtiging en men zal u met plezier deze schimmels laten zien!

Bovenin en HIERONDER FOTO WIM BERGER MET ENIGE BERUCHTE FLESSEN WIJNGerelateerde artikelen

« Terug | Bron: Wijlimburg

31 augustus 2011 10:00

De artikelen van Wijlimburg mogen niet zonder schriftelijke toestemming worden over-genomen. Ze vallen onder de Auteurswet.

Bedrijven Gids

WijLimburg Platform voor en door ondernemers