Op 5 plaatsen huiszoeking politie in verband met postzegelfraude (3 bedrijfsruimten, 2 huizen)

De politie heeft op vijf plaatsen in Zuid-Limburg huiszoeking gedaan in verband met de postzegelfraude. Daarbij zouden bijna niet van echt te onderscheiden zegels in grote hoeveelheden zijn gemaakt, in totaal met een miljoenenbedrag als ze echt zouden zijn.

Eerder bleek uit onderzoek van onze redactie dat het bedrijf Vago in Sittard betrokken is bij de volgens de politie valse postzegels.

Hieronder het persbericht, daaronder het eerdere bericht van onze redactie:

Bovenregionale Recherche houdt doorzoekingen in onderzoek naar valse postzegels

02-05-2012 | 16:12 | Born 

De Bovenregionale Recherche Zuid-Nederland (BRZN) heeft woensdag 2 mei tijdens een grootscheepse actie op 10 locaties in Nederland, Duitsland en België doorzoekingen gedaan in het kader van een onderzoek naar de handel in en het in omloop brengen van valse postzegels. In totaal werkten 40 mensen mee aan de doorzoekingen.

PostNL
Aanleiding van het onderzoek is de aangifte van PostNL in december 2011 van het feit dat er op grote schaal valse postzegels in omloop waren gebracht.  Door PostNL werd onderzoek gedaan naar de verspreiders van de valse postzegels en er werd een civiele procedure gestart tegen de aanbieders. Voor meer informatie: zie het persbericht dat door PostNL op 27 december 2011 werd verstuurd. 
Doorzoekingen
In het kader van het strafrechtelijk onderzoek door de BRZN werden onder leiding van het Openbaar Ministerie in Limburg op 10 locaties in Duitsland, België en Nederland doorzoekingen gedaan. In Nederland werden 3 bedrijfspanden in Sittard, een bedrijfspand in Maastricht en een woning in Geleen doorzocht. In Duitsland 3 woningen in Tüddern en een woning in Keulen en in België een woning in Maasmechelen. Bij de doorzoekingen werd een grote hoeveelheid documenten, administratie en gegevensdragers in beslag genomen. Deze worden verder onderzocht. 

ONS EERDER BERICHT:

Bedrijf uit Sittard zou achter miljoenenzwendel met valse postzegels zitten

Het bedrijf Vago in Sittard aan de Rijksweg is betrokken bij de miljoenenzwendel met valse postzegels zitten. Dat blijkt uit een lijst van post.nl met websites die de valse zegels hebben aangeboden. Vago heeft in ieder geval 1 van de genoemde sites op zijn naam staan.

Inmiddels verkoopt het bedrijf niet meer. Volgens een van de sites vanwege kerstdrukte. 

Hieronder het persbericht van Post.nl:

PostNL onderschept grote serie valse postzegels afkomstig van websitesGeschatte schade bedraagt enkele miljoenen euro

27 december 2011 om 12:00 CET - PostNL heeft een grote serie valse postzegels onderschept die via publieke websites werden aangeboden voor een prijs ver onder de nominale waarde van de postzegels. De schade voor PostNL zou enkele miljoenen euro kunnen bedragen. De authenticiteitsystemen van PostNL herkennen de valse postzegels waarna de verzending van het poststuk of pakket wordt stopgezet. Volgens artikel 216 van het Wetboek van Strafrecht kan iemand die postzegels vervalst of als echte postzegels gebruikt een maximum gevangenisstraf van zes jaar opgelegd krijgen.

De series valse postzegels zijn herkenbaar omdat ze altijd op een blanco stickervel werden aangeboden en via de websites - hieronder gespecificeerd - verkocht werden. Deze valse postzegels zijn op het oog bijna niet te onderscheiden van de echte. Voor experts zijn ze als valse postzegels herkenbaar omdat ze een aantal PostNL-specifieke echtheidskenmerken missen, zoals een fosforlaag. De stickervellen zijn vooral aangetroffen op aangetekende poststukken en pakketten. Ook worden de valse postzegels gebruikt voor internationale verzending.

Voorbeeld van een postzending met valse postzegels
Bijschrift: voorbeeld van een postzending met valse postzegels

PostNL heeft politie en justitie op de hoogte gesteld van de frauduleuze praktijken en geeft volledige medewerking aan eventuele onderzoeken van het Openbaar Ministerie.

Ger Jacobs, commercieel directeur van PostNL: “De valse postzegels zijn op het oog bijna niet te onderscheiden van de echte postzegels van PostNL. Daarom ben ik blij dat onze veiligheidssystemen deze valse postzegels onderscheppen en dat we de verzending kunnen stopzetten. Wij willen onze klanten er op wijzen dat geen enkele postzegel onder de nominale waarde gekocht kan worden omdat het wettelijk vastgelegde waardepapieren zijn. Om die reden hebben wij dan ook meerdere zichtbare en onzichtbare authenticiteitkenmerken in het ontwerp van onze postzegels opgenomen.”

Uit onderzoek van PostNL is gebleken dat o.a. de volgende websites frauduleuze postzegels hebben aangeboden: 
www.goedkooppostverzenden.com
www.posttarieven-binnenland.nl
www.extrapostzegels.nl
www.tarieventntpost.nl
www.pakketten-met-postzegels-verzenden.nl
www.goedkoperpakkettenversturen.nl
www.verzendpro.nl
www.postzegelsbuitenland.nl
www.verzenden-met-postzegels.nl
www.goedkooppostversturen.com
www.goedkoperverzenden.nl
www.boek2.nl

PostNL adviseert iedereen die verdachte postzegels in het bezit denkt te hebben, dit bij PostNL te melden via het speciale e-mailadres postzegelcontrole@postnl.nl of per brief aan de afdeling PostNL Security. PostNL zorgt ervoor dat de meldingen bij de politie komen.

PostNL Security 
Postbus 30250 
2500 GG Den Haag.

Voor meer informatie over hoe de valse postzegels te herkennen zijn, verwijzen wij naar de website van PostNL: http://www.postnl.nl/voorthuis/postzegels/valse-postzegels/

Over PostNL
PostNL verwerkt ieder jaar 8,8 miljard geadresseerde poststukken (waaronder 100 miljoen pakketten) en bezorgt deze bij ruim 88 miljoen ontvangers in de Benelux, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en Italië. PostNL richt zich op postdiensten, pakketten en e-commerce. Het bedrijf biedt daarnaast diensten op het gebied van gegevensverwerking, documentbeheer, direct marketing en envelopperen. PostNL Group heeft ongeveer 77.000 medewerkers, verspreid over de hele wereld, en boekte in 2010 een geconsolideerde omzet van circa EUR 4,3 miljard. Meer informatie over PostNL vindt u op de website www.postnl.com/nl.

 

 Gerelateerde artikelen

« Terug | Bron: Wijlimburg

1 mei 2012 10:00

De artikelen van Wijlimburg mogen niet zonder schriftelijke toestemming worden over-genomen. Ze vallen onder de Auteurswet.

Bedrijven Gids

WijLimburg Platform voor en door ondernemers