27 werken van fabrieksdirecteur-kunstschilder Tielens naar Limburgs Museum Venlo

Het Limburgs Museum in Venlo heeft uit een particuliere collectie 27 werken kunnen verwerven van de fabrieksdirecteur-kunstschilder Jos Tielens (1887-1957) uit Meerssen. Het zijn, op een zelfportret na, allemaal landschapschilderijen.

Tielens was directeur van de papierfabriek in Meerssen, een familiebedrijf. Schilderen deed hij in zijn vrije tijd, als tegenwicht voor zijn zakelijke bezigheden en zeker niet met het oog op verkoop. Familieleden en kennissen kregen van hem schilderijen cadeau. Hij schroomde om met zijn werk naar buiten te treden. In zijn ogen was dit voorbehouden aan professionele kunstenaars, die ervan moesten leven. In zijn wens anoniem te blijven, ging hij zo ver dat hij zijn schilderijen soms niet signeerde.
Tielens kreeg privéles van Jan van Puijenbroeck, een Vlaamse schilder die tijdens de Eerste Wereldoorlog was gevlucht en zich in Meerssen had gevestigd. In zijn atelier in de Oliemolen kwamen met jonge kunstenaars als Charles Eyck, Harry Koolen en Alphons Volders. Van Jan van Puijenbroek had het Limburgs Museum al werk in de verzameling. Tot de nu verworven Tielens-collectie behoren ook twee schilderijen van Van Puijenbroeck, waaronder een oogstrelend mooi landschap bij de watermolen van Meerssen.