60-jarige vloertegelfabriek Mosa (Maastricht) neemt oven van 6 miljoen in gebruik

Burgemeester Annemarie Penn-te Strake opent woensdag 6 december de nieuwe hypermoderne oven in de vloertegelfabriek van Koninklijke Mosa in Maastricht. De energiezuinige oven kan tien miljoen keramische tegels per jaar produceren.

De ingebruikname valt samen met het 60-jarig bestaan van de vloertegelfabriek aan de Bersebastraat. De uit Italië afkomstige oven kost Mosa zes miljoen euro. Een forse investering waarmee de Maastrichtse tegelfabrikant inspeelt op de groeiende vraag naar keramische tegels in binnen- en buitenland. De capaciteit van de nieuwe oven is twee keer zo groot als zijn voorganger. Het energieverbruik per geproduceerde vierkante meter is daarentegen beduidend minder, geheel in lijn met Mosa’s duurzaamheidbeleid.

Mosa’s CEO Remon Veraart: “Met deze investering onderstreept Mosa zijn commitment aan de stad Maastricht, nu en in de verre toekomst. Volgend jaar bestaat Mosa 135 jaar. We groeiden uit tot een wereldspeler met een sterke internationale positie. Dutch design is hot in het buitenland. We denken er niet aan om ons bedrijf elders te vestigen. Onze wortels liggen aan de Maas. Mosa is trots om een bijdrage te leveren aan de versterking van de Maastrichtse en daarmee de Nederlandse maakindustrie. Hier zitten de mensen met de kennis en vaardigheden om via Mosa’s unieke procedé een kwalitatief hoogwaardig keramisch product te produceren.”

Mosa verwacht dat met name de export naar Europese landen, Noord Amerika en het Midden-Oosten de komende jaren fors zal stijgen. Daarom zal het bedrijf blijven investeren in product-innovaties, technologieën, en verantwoorde bouwprocessen. Duurzaamheid staat daarbij centraal.

Zowel de nieuwe oven in de vloertegelfabriek als de hogere productie in de wandtegelfabriek leidde tot veertig nieuwe banen voor met name allround operators. De vacatures zijn inmiddels ingevuld. Met meer dan 600 werknemers is Mosa de grootste industriële werkgever in Maastricht.

Vanuit de vloer- en wandtegelfabriek aan de rand van Maastricht levert Mosa jaarlijks bijna zes miljoen vierkante meter keramische tegels. In de nieuwe oven wordt onder meer Mosa’s nieuwste tegelserie μ (mu) gebrand. Met deze serie won Mosa onlangs de prestigieuze Red Dot Award.