Koninklijke Woudenberg uit Ameide (ZH) gaat 'seer magnifick Stadthuys' Maastricht restaureren

Prijzen zijn niet bekendgemaakt.

Korte beschrijving van de opdracht of de aankoop/aankopen

Het stadhuis van Maastricht op de Markt is een van de belangrijkste rijksmonumenten van Nederland. De ziel van het stadhuis, uit het derde kwart van de 17e eeuw, is vastgelegd in de architectuur van het Hollands Classicisme, via een regime van orde, maat en symmetrie. Bewust kijkend naar het stadhuis van Amsterdam en met een Palladiaanse genialiteit heeft Pieter Post “een seer magnifick Stadthuys” ontworpen.

In opdracht van de gemeente Maastricht en onder directievoering van architectenbureau Fritz, zal in het stadhuis een restauratie worden uitgevoerd. De start van het werk is vastgesteld op 1 maart 2016. De kern van de opdracht omvatten de volgende werkzaamheden:

•het treffen van uitgebreide beschermende maatregelen ten behoeve van de uitvoering van het werk.

•herstel van de balkkoppen van de 17e eeuws moer- en kinderbinten constructie en bijkomende werkzaamheden van de verdiepingsvloer boven de zeer monumentale ruimten met belangrijke stucplafonds van de hoofdverdieping.

•het vervangen van de stucwerk afwerking van de gewelfde ruimten langs de gevels op de begane grond.

•het vervangen van al het bestaande enkele glas in de gevelkozijnen, door een dubbele beglazing. de bestaande ramen zullen daarop moeten worden aangepast.

•alle installaties worden vervangen door derden. De bouwkundige opdrachtnemer zal uitgebreide bouwkundige hulp moeten verlenen.