De voorraad logistiek vastgoed in Nederland heeft sinds de eeuwwisseling een spectaculaire groei doorgemaakt. Dit blijkt uit de publicatie Logistiek Vastgoed 2017 in cijfers van NVM Business In 2000 waren er 1.030 distributiecentra en opslagruimten met een vloeroppervlakte van zestien miljoen vierkante meter. Begin 2017 telde ons land 1.760 distributiecentra met ruim 28 miljoen vierkante meter. Ofwel een groei van 75%! De provincie Limburg heeft verhoudingsgewijs het meest geprofiteerd van deze ontwikkeling. Met name Venlo deed het opvallend goed, alleen Tilburg deed het nog beter.

Uit de publicatie van NVM Business blijkt ook dat het aandeel van de gehuurde distributiecentra in de totale voorraad logistiek vastgoed in Nederland verder is toegenomen ten koste van kooppanden. Momenteel wordt 64 procent van de logistieke ruimten gehuurd. Verder is er de afgelopen jaren een sterke schaalvergroting geweest.Het aandeel van de grootschalige distributiecentra met een oppervlakte van 30.000 vierkante meter of meer is zodoende opgelopen tot 32 procent van de totale voorraad.

De vraag naar logistiek vastgoed bedroeg vorig jaar circa 2,4 miljoen vierkante meter. Niet eerder in Nederland werd in een jaar zoveel logistiek vastgoed opgenomen als in 2017.