Vrijdag werd bekend dat arbeidsbemiddelaar OTTO Work Force uit Venray en achtbaanbouwer Vekoma Rides uit Vlodrop in Japanse handen komen.

OTTO Work Force (OTTO) gaat een strategische samenwerking aan met OUTSOURCING Inc. (OSI). Deze beursgenoteerde Japanse uitzendgroep heeft een sterke positie op de Aziatische markt. Daarnaast is de onderneming actief in Zuid-Amerika, Australië en in toenemende mate in Europa. OTTO is marktleider op het gebied van internationale arbeidsbemiddeling in Europa. Door de economische groei en de vergrijzing voorziet OTTO in de komende jaren een toename van wereldwijde arbeidsmigratie. Dankzij het mondiale netwerk van de Japaners wil OTTO nu verder uitgroeien tot een wereldspeler. OSI verwerft een meerderheidsbelang in OTTO Work Force, maar de naam van het Limburgs bedrijf blijft bestaan. Oprichters Frank van Gool (CEO) en Karolina Swoboda (Operationeel Directeur NL) blijven de komende vijf jaar zeker nog aan boord.

Frank van Gool: “Voor sommige sectoren is de Europese arbeidsmarkt al te klein geworden. Deze samenwerking is een strategische keuze om onze mondiale groeiambities sneller te verwezenlijken. OSI heeft een fantastisch wereldwijd netwerk, waarbij alle ondernemingen in de groep hun eigen identiteit behouden. Wij begonnnen in 2000 met arbeidsbemiddeling tussen Polen en Nederland. Sinds 2010 hebben wij ons werkterrein uitgebreid en groeiden wij uit tot Europees marktleider. Nu de Europese Unie niet groot genoeg lijkt voor onze arbeidsmarkt, gaan wij wereldwijd opereren. Een resultaat van deze samenwerking is dat we binnenkort samen met OSI kunnen werken aan een nieuwe business line, waarmee kenniswerkers en vakmensen uit Azië en de rest van de wereld naar Europa kunnen komen.” Atsushi Nakamoto, Senior Executive Director & Head of Overseas and Domestic Manufacturing & Service Business Divison bij OUTSOURCING Inc. is blij met de samenwerking. “Wij zijn al langer actief op het gebied van grenzeloze arbeidsbemiddeling door het uitbreiden van ons wereldwijde netwerk.”

OTTO Work Force werd in 2000 opgericht. Inmiddels heeft het bedrijf een kantorennetwerk in Duitsland, Polen, Bulgarije, Tsjechië, Hongarije, Slowakije, Oekraïne, Moldavië, Roemenië, Litouwen, Letland en Nederland. Dagelijks werken er via de arbeidsbemiddelaar ruim 20.000 flexmedewerkers in Europa. Voor 2018 verwacht het bedrijf een omzet van 350 miljoen euro.

Outsourcing Inc. is een Japanse uitzendgroep met een notering aan de Tokyo Stock Exchange. Het bedrijf heeft ruim 30 groepsmaatschappijen en partnerships in Japan en 60 wereldwijd, met totaal 60.000 medewerkers en een omzet van ruim 1,7 miljard Euro.

Ook achtbaanbouwer Vekoma Rides (Vekoma) uit Vlodrop maakte vrijdag bekend overgenomen te zijn door een Japans beursgenoteerd (Tokyo Stock Exchange) bedrijf: Sansei Technologies (Sansei). Sanei neemt alle aandelen van Vekoma over. Met de aankoop van Vekoma vergroot Sansei wereldwijd haar marktaandeel op het gebied van het ontwerpen, leveren en installeren van achtbanen. Bij Vekoma werken meer dan 250 medewerkers in vaste dienst en een honderdtal op flexibele basis. Deze blijven allemaal aan boord volgens het Limburgs bedrijf.

De overname past in de toekomstplannen van de directie van Vekoma, dat door de jaren heen is uitgegroeid tot een gerespecteerd bedrijf in deze industrie. Kees van Biert, voorzitter van de Raad van Commissarissen van Vekoma, over de overname: “Er is de afgelopen jaren een stevig fundament gelegd waarbij veiligheid, innovatie, kwaliteit en klanttevredenheid als speerpunten van het beleid hebben gediend. In Sansei vinden wij een gerenommeerde partner, met gelijkwaardige normen en waarden, die continuïteit aan de onderneming kan bieden en ons nog verder kan brengen. We zien ook kansen om nieuwe regio’s, zoals Japan, Zuidoost Azië en Noord-Amerika beter te bedienen door middel van de aanwezigheid en contacten van Sansei.”

De overname heeft plaatsgevonden onder de voorwaarden dat er geen wijzigingen plaatsvinden op het gebied van strategie, aansturing, arbeidsvoorwaarden en de vestigingsplaats van het bedrijf. Vekoma blijft onder dezelfde handelsnaam als zelfstandig opererend bedrijf haar activiteiten voortzetten. Het huidige directieteam van Vekoma blijft onveranderd. Makoto Nakagawa, CEO van Sansei, zal samen met de huidige twee commissarissen, Van Biert en Steenbakker, zitting nemen in de Raad van Commissarissen van Vekoma. Over de overname is positief geadviseerd door de ondernemingsraad van Vekoma, die al in een vroeg stadium bij het proces betrokken is geweest.

Inc. Sansei Technologies, Inc. werd opgericht in 1951 en heeft zijn hoofdkantoor in Osaka. Het bedrijfplant, ontwerpt, produceert, installeert, repareert en onderhoudt attracties, podium installaties, liften en andere ontworpen apparatuur in Japan en daarbuiten. Het bedrijf was voorheen bekend als Sansei Yusoki Co., Ltd. en veranderde in januari 2014 de naam in Sansei Technologies. In 2017 werd er een omzet van zo’n 225 miljoen euro gehaald.