Ahmad Alloush (19) TopTalent 2017, ambassadeur van Gilde Opleidingen

In november 2015 vluchtte Ahmad Alloush met zijn familie uit Syrië. Afgelopen woensdagavond, nog geen anderhalf jaar later, werd hij uitgeroepen tot TopTalent 2017 van Gilde Opleidingen.

De 19-jarige mbo-student uit Steyl is een jaar lang dé ambassadeur van het middelbaar beroepsonderwijs in Noord- en Midden-Limburg. Komend najaar maakt hij kans om te worden gekroond tot nationaal MBO Uitblinker.

Ruim 450 aanwezigen in TheaterHotel de Oranjerie zagen woensdagavond een zichtbaar geëmotioneerde winnaar naar zijn familie in de zaal zwaaien. “Ik wil iedereen bedanken die op mij heeft gestemd”, stamelde Ahmad in de microfoon. Meer woorden kreeg de opvolger van Sharon Schleepen, het TopTalent 2016, er niet uit. Bij zijn vlucht uit Syrië nam hij zijn talent en doorzettingsvermogen mee. Ahmad leerde de Nederlandse taal zo snel dat hij nu al een mbo-opleiding volgt. Als assistent logistiek loopt hij stage bij VieCuri Medisch Centrum in Venlo. Daarnaast werkt hij in een supermarkt om zijn familie financieel te ondersteunen en is hij vrijwilliger in het Wereldpaviljoen in Steyl dat bezoekers kennis laat maken met andere culturen. Zijn stagebegeleider typeert hem als ‘nieuwsgierig’ en ‘enorm gedisciplineerd’.

Ahmad mag dan misschien verlegen zijn, hij gaat geen uitdaging uit de weg en laat zien wat hij allemaal in huis heeft. “Hij is ook een kei in rekenen.  In zijn vrije tijd helpt Ahmad medestudenten die de lesstof minder goed begrijpen”, aldus docent Willo Buskes.

Met de jaarlijkse TopTalent-verkiezing laten Gilde Opleidingen en het bedrijfsleven zien hoeveel mbo-talent deze regio herbergt. Jonge mensen met kennis van zaken en passie voor hun vak die straks het verschil maken op de arbeidsmarkt en de economie draaiende houden. Of zoals onderwijsgedeputeerde Hans Teunissen het namens de provincie verwoordde: “Mbo’ers zijn de motor en ruggengraat van onze Limburgse economie. Daar zijn we hartstikke trots op en daarom investeren we ook in het mbo-onderwijs.”

Stagebedrijven en medewerkers van Gilde Opleidingen konden de voorbije weken hun eigen toptalent voordragen. Uit tientallen aanmeldingen selecteerde de vakjury vijf finalisten.

Juul van Dooren (19) uit Leende die als persoonlijk begeleider uitblonk in het asielzoekerscentrum in Weert. Jens Kocken (19) uit Beugen (Leisure & hospitality host) die als geen ander begrijpt hoe je moet entertainen. Avin Hasso (21) uit Horst (Salonmanager), nog maar enkele jaren in Nederland, ontpopte zich als een ‘vlinder’ in het kappersvak. Stef Hölsgens (19) uit Echt (Middenkaderfunctionaris bouw) werd door zijn stagebedrijf Povse & Timmermans architecten voorgedragen als beste stagiair ooit.

Presentator Lex Uiting, stadsprins van Venlo, zanger en bekend van tv, voerde de spanning woensdagavond vakkundig op. De aanwezigen in TheaterHotel De Oranjerie werden getrakteerd op een gevarieerd en boeiend programma vol muziek, dans en inspirerende interviews rond het thema ‘20 jaar Gilde Opleidingen’. Na de verlossende druk op de rode knop gingen de handen massaal op elkaar voor Ahmad Alloush. Anderhalf jaar geleden nog een anonieme oorlogsvluchteling uit Syrië. Nu TopTalent en ambassadeur van het middelbaar beroepsonderwijs. Ahmad heeft een droom en daar moet de komende jaren alles voor wijken. “Ik wil arts worden. Als de oorlog in Syrië voorbij is, ga ik terug om mensen die beschadigd zijn geraakt te helpen.”