Al het horecanieuws: van Mr. Sammi tot De Post

Hieronder een selectie:

Mr. Sammi, Roermond  

Chef-kok Michel Schlicher en partner Ankie Janssen wisten dat hun vorige locatie, Lounge44 in Herten, tijdelijk was. Toen het gebouw na zes jaar plaats moest maken voor appartementen zochten ze naar een andere, definitieve locatie. Die vonden ze in het ECI Cultuurcentrum in Roermond. Tijd voor een nieuwe for­mule en een nieuwe naam: Mr. Sammi. De naamgevers zijn  hun kinderen Sam en Milan.

Mr. Sammi is elke dag geopend vanaf 10.00 uur en laag­drempelig. De open keuken biedt een mooie inkijk, de grote bar idem. Het lange pand, met aansluitend ter­ras, is ingedeeld in diverse anders ingerichte ver­trek­ken, die in open verbinding met elkaar staan. Er zijn 125 eetplekken en 40 caféplekken.

De Post, Valkenburg

Het voormalige postkantoor aan de Lindenlaan in Val­kenburg heet nu De Post. Exploitant Mitch Kwakker­naat: “Het is een ontmoetingsplek voor startups en ge­vestig­de ondernemingen. Leden van Smart Market kunnen er foodmarkten en overi­ge activi­teiten orga­niseren. Smart Market biedt een samenwer­kingsplatform voor regionale onder­nemers uit de secto­ren food, lei­sure en fashion, zowel online als offli­ne. Kijk op www.smart-market.nl. Ons werkgebied is de Euregio Maas-Rijn.”

Het postkantoor werd in het najaar van 1941 in gebruik genomen en deed dienst tot 2003. Nu zijn er hore­ca­faciliteiten. Het ontvangstlokaal biedt ruimte aan 130 staande of 60 zittende gasten, de “Express” acti­vitei­tenruimte is goed voor het dubbele van deze aan­tallen. Daarnaast is er een groot open terras vol mogelijkhe­den.

Zilveren botermes voor Harold Kok

Chef‑kok Harold Kok van Hostellerie De Hamert in Wel­ler­looi heeft het Zilveren Botermes 2017 gewonnen. Het botermes wordt jaarlijks toegekend aan een chef die door het gebruik van streek‑ en seizoensgebonden pro­ducten niet alleen zijn of haar tafel verrijkt, maar ook de lokale economie ondersteunt. De chef kent de herkomst van de producten en heeft zich hierin ver­diept. Zo kan hij zijn gasten op gepassioneerde wijze hierover informeren.

Prinselijke uitbreiding

Maastrichts stadsprins Jerôme I Slakhorst is toegetre­den tot het team van Horeca Advies Zuid. Jerôme, oud-kas­telein werkte de afgelopen zeven jaar als account manager bij Heineken Brouwerijen Limburg. Jerôme is nu actief in de aan- en verkoopbegeleiding van horecaon­dernemingen en -ondernemers.

Groene stroom bij Brand brouwerij

Werknemers, omwonenden en bezoe­kers kunnen in Wijlre groene stroom “tanken”, opgewekt door de Brand Bier­brouwerij. Brand installeerde bij de parkeerplaa­ts van de brouwerij een oplaadpaal voor hybride en elektri­sche auto’s. De paal levert groene stroom die door de brouwerij zelf wordt opge­wekt middels 85 zonnepanelen op het dak van de brouwerij. Die leveren 18.000 kWh per jaar, het gemiddeld ge­bruik van 5,4 huis­houdens. De brouwerij gebruikt ook stroom die wordt opgewekt door de oude watermolen achter de brouwerij. Die bre­ngt tot 125.000 kWh per jaar op.

Chickens

Chickens heeft de naam veranderd in Rotisserie Valken­burg. Reden is dat het restaurant gedurende de zomer­maanden het terras van het wegens brand gesloten Stad­srestaurant uitbaat. “We willen ook inspelen op de menukaart van het Stadsrestaurant.” Nol  Friis van Sta­dsrestaurant is ook mede-eigenaar van Chickens.

20 jaar “Sjuut”

Restau­rant Aan Sjuuteeanjd in Schinnen bestaat 20 jaar en is het eerste biologisch gecertificeerde restaurant in Nederlands Limburg. Het is volgens Gault&Millau zelfs het meest duurzame restaurant van Nederland.

Het vierde lustrum wordt ge­vierd met een benefietavond voor zaterdag 8 juli. Dan treden Marleen Rutten, Katja Henz en de winnaar van het LVK De Geliënde belangeloos op. Er is verder een walking diner tussen 19.00 en 01.00 uur. Het gehele deelnamebedrag (E. 97,50 all-in) gaat naar de goede doelen: Kika en Lobstar.

Duochef

Een echte luxe: in een tijd waarin (chef)koks schaar­ser worden beschikt Parkhotel Valkenburg over twee chefs van naam. Harold Hul werkte in het verleden bij Hotel Maastricht, Apple Parc en Café de Paris. Jeroen Trimbos kennen van zijn eigen restaurant Jerome. Hij was daarvoor souschef bij De Leuf.

Suzanne Bohlander, general manager van Parkhotel Val­kenburg: “We hebben 40.000 etende gasten per jaar, in het restaurant en de banqueting. Dan is het goed dat er altijd een chef aanwezig is. Nee, er is er niet één meer chef dan de andere. Ze hebben wel allebei speci­fieke kwaliteiten: Harold op het gebied van banque­ting, Jeroen qua à la carterestaurant.”

Miss Baksels

Michelle Bloemen en Elke Vievermanns uit Landgraaf hebben zich toegelegd op bijzondere taarten en gezonde producten, die bijvoorbeeld suiker- en vetvrij zijn. “Het is en blijft een hobby, we streven naar een eigen foodtruck. We maken taarten als maatwerk, ook voor horeca en cateraars. Het is wel altijd zoet. Onze producten zijn geliefd bij bijvoorbeeld babyborrels.”

Merknaam Lebouille verdwijnt

Bidfood heeft ervoor gekozen met één merknaam voor de eigen vleesbedrijven naar buiten te treden: Meat­street. De merknamen Farm Fresh, Prime Meat, Lebouille (Born in Limburg) en Strogoff verdwijnen. Het merk Van Brussel is al eerder opgeheven.

Touched

Do Hyung Janssen, gastheer van Boutique Gastroninc in Maastricht, zoekt een andere uitdaging. “Het succes was hier groter dan verwacht en die druk kon ik niet combineren met mijn gezin. Ik heb met erg veel plezier de zaak mee opgestart.”

Leroy Mommers volgt hem op als maitre-gastheer. Joël Reintjens blijft chef-kok/eigenaar.

Nardo Timmers

Nardo Timmers uit Meerssen heeft zijn werk als speci­aalbierenadviseur bij Koekkelkoren verruild voor de­zelfde baan bij La Cerveza Espanola & Cava Barcelona. La Cerveza Espanola vertegenwoordigt Grupo Mahou San Miguel, het grootste biermerk van Spanje. Cava Barce­lona biedt bijzondere Spaanse wijnen aan. Deze worden in Limburg verdeeld door zijn oude werkgever Koekkel­koren en zijn onder andere te proeven bij Touched bg in Maastricht.

D’n Druppel

Astrid van Keeken en Alex Neven hebben hun eigen res­taurant: D’n Druppel in Schimmert. Het is even wennen voor sommige inwoners van de plaats: op het prachtige terras worden na 17.00 uur nu alleen gerechten geser­veerd.

Astrid begon haar horecaleven in de bediening en maak­te zich van daaruit het koksvak eigen. Routiniers als Jacques Zeguers loven haar keukentalenten. Ganzen­lever en steak tartaar staan op de voorgerechtenkaart, maan­davaond is de Chateaubriandavond (€ 47,50 voor twee personen).