Alles inzetten op een 9

Op de radio een filemelding bij de afrit. Het is een zonnig weekend. Nabij een bekend Brabants attractiepark stromen de wegen vol. Volgens wethouder Paul Driessen is de aantrekkingskracht van Park de Peelbergen in zijn gemeente nog veel groter. “Maar die verkeersmeldingen zul je over ons niet horen”, zegt hij met volle overtuiging. Over de economische impact van de ‘strip’ zonder files.

Volgens Paul Driessen is Horst aan de Maas gezegend met verschillende landschappen. “Drie om precies te zijn. Het Maaslandschap, de Peel en de hoger gelegen zandgronden. Elk landschap heeft zijn eigen landschapscultuur en menselijke cultuur. De gebieden hebben veel variatie en kijk je van bovenaf dan zie je nog een uniek plaatje.” Op zijn telefoon verschijnt een luchtfoto. “Kijk, dwars door het gebied, van Kessel tot aan Zeeland, loopt de Middenpeelweg. Als een soort ‘strip’ zijn langs die weg attracties en horeca gevestigd. De golfbanen, Peelse Golf en Golfhorst. Restaurants zoals Tulip Inn en de Turfhoeve. Vijf sterren vakantiepark De Schatberg, attractiepark Toverland, Equestrian Centre De Peelbergen en de beide recreatieparken, Limburgse Peel en Meerdal.” Allemaal ontstaan uit ‘de aanleg van’ de Midden Peelweg.

Eigen oprit

Het zijn niet de minste attracties die Paul Driessen schetst. Toverland wil groeien van 700-duizend naar een miljoen bezoekers per jaar. Recreatiepark De Schatberg investeert miljoenen in een verdere upgrading van het park en mikt op 200 tot 300 duizend bezoekers. Met de komst van het hippisch complex Equestrian Centre De Peelbergen in Grandorse heeft Horst aan de Maas een publiekstrekker van wereldformaat binnen haar gemeentegrenzen. Driessen: “Het Equestrian Centre trekt deelnemers en bezoekers van wel 40 verschillende nationaliteiten. Er zijn weinig sportevenementen in Nederland die dat kunnen zeggen. Al die mensen verblijven in onze regio. Dan moet je verder kijken dan de oprit van je eigen onderneming.”

Wethouder Paul Driessen | Foto: Stefan Koopmans

Inzetten op een 9

“De betrokken ondernemers doen dat ook allemaal. Ze werken samen en zien de ‘strip’ als een buitenkans. Juist omdat ze zo geconcentreerd bij elkaar liggen kun je samen een kwaliteitsniveau nastreven. Die kwaliteit heeft alles te maken met de totale beleving van een bezoeker. Het geluksmoment van de ‘Troy’-fan (Toverland) wordt verlengd met bijvoorbeeld een verblijf in een vakantiehuis op De Schatberg en een Braziliaans diner in de Turfhoeve. Samen alles inzetten op een 9. Daar gaat het om.” De kracht van de ‘strip’ reikt zelfs nog verder. Grandorse, de hippische zone rondom het Equestrian Centre, trekt investeerders uit het buitenland aan. Uit Ierland, Turkije en Rusland is interesse voor de bouw van paardenstallen en trainingsfaciliteiten. Het gebied is vergroot van 75 naar 275 hectare. Niet alleen de kavels direct rondom het hippisch complex zijn gewild maar ook de verderaf gelegen gebieden. Geïsoleerde boerderijen die jaren onverkoopbaar waren zijn nu in trek. En dat effect trekt zich door tot in de gemeenten Peel en Maas en Venray.

Denkbeeldig hek

“De grootste bedreiging voor de gebiedsontwikkeling van Park De Peelbergen is dat we het als één grote attractie gaan zien en er, al is het maar denkbeeldig, een hek omheen plaatsen”, zegt Paul Driessen. “Weg met dat hek, het gebied heeft geen in- en uitgang. We moeten de omgeving niet afschermen. Ben niet bang dat een gast ook een dagje Nijmegen of Roermond op het programma zet. Promoot dat juist. Noord-Limburg is een ‘short stay’ vakantieregio. Bezoekers blijven hier geen drie weken maar een dag of vijf, zes. Geef ze de beleving van hun leven.” “Een filemelding op de Middenpeelweg? Die zal er niet komen. Wij zijn geen stedelijk gebied en hebben daarom geen last van de drukte van een grote stad. Daarbij kunnen we de infrastructuur in één klap goed regelen. Jeetje, ik verzin dit allemaal niet. We hebben gewoon alles in huis.”

<Dit artikel verscheen eerder in WijLimburg Achtergrond van dinsdag 26 september>