Alpheios (Heerlen) ontwikkelt 3D-schraper voor treinschoonmakers

Alpheios ontwikkelt 3D-schraper in samenwerking met zusterbedrijf Hago Rail Services

Tijdens de Innovatiedag van Hago Rail Services werd aan alle treinschoonmakers een 3D-schraper uitgereikt. Dit om te voorkomen dat zij met hun handen in de prullenbakken gaan en gevaar lopen voor infecties of verwondingen. Het idee is op de werkvloer in de trein geboren en tot uitvoering gebracht in samenwerking met Alpheios, zusterbedrijf en tevens partner op het gebied van professionele schoonmaaksystemen en –oplossingen.
In de praktijk ervaren veel schoonmakers problemen met het legen van prullenbakken. Met name in treinen dient dit snel te gebeuren wat veelal leidt tot zogenaamde prikincidenten. Schoonmakers raken gewond of geïnfecteerd door voorwerpen zoals naalden en glas in de prullenbak. De ergonomie laat daarnaast ook te wensen over. Het veelvuldige voorover buigen brengt rugklachten met zich mee. Een medewerker van HRS bedacht daarom een schraper te ontwikkelen waarmee prullenbakken snel en eenvoudig geleegd kunnen worden.

Van idee tot realisatie
Onze HRS-collega Hakim Zaid ontwierp op voorhand een eigen 3D versie. Deze werd voorgelegd aan Alpheios om verder te professionaliseren en versterken. De wens was: het liefst een zo flexibel en gebruiksvriendelijk mogelijke schraper. In samenwerking met een externe partij ontwikkelde Alpheios deze middels de innovatieve 3D-printing technologie. Een prototype werd meerdere malen beoordeeld en besproken door HRS en Alpheios. Enkele aanpassingen volgden zodat het design volledig voldeed aan de wensen en eisen uit de praktijk.

Op 1 februari werd de 3D-schraper gepresenteerd en uitgereikt aan de treinschoonmakers. Tijdens deze Innovatiedag werd tevens het Medewerkers Innovatie Platform (MIP) officieel gelanceerd. Het MIP is hét platform van Hago Rail Services waar collega’s hun ideeën en problematieken over treinschoonmaak kunnen delen. Om vervolgens samen te zoeken naar middelen, materialen en methodieken die het werk leuker, makkelijker en lichter maken.

Al eerder werd een idee dat vanuit het MIP kwam geprezen met de Facility for Future Innovatie Award 2017, namelijk de Ciao!Gum. De Ciao!Gum, een uitvinding van meewerkend voorman Freek Witteveen van Hago Rail Services, is een eenvoudig te bevestigen 3D-geprint kunststof opzetstuk voor een bezem om kauwgom van de vloer te schrapen. Hierdoor hoeven schoonmakers niet langer door de knieën om het plakkerige goedje van de treinvloer te verwijderen.

Het MIP laat dus gelijk zijn waarde gelden, want de eerste oplossingen die bijdragen aan gemak en ergonomie kwamen al op tafel. Zo ook de 3D-schrapers. Met genoegen kunnen wij mededelen dat de schrapers positief zijn ontvangen en al volop gebruikt worden door onze collega’s van Hago Rail Services.