‘Altijd gedreven om te winnen’


Michel Schallenberg, bouwbegeleider en tennisser. | FOTO LUC LODDER

ijn hobby komt samen met zijn werk in zijn gedrevenheid om te winnen. En dat geldt zowel voor zijn werk als bouwbegeleider en in zijn spaarzame vrije tijd als tennisser volgens Michel Schallenberg. Maar eigenlijk ziet hij nog meer overeenkomsten in wat naast de tennisbaan gebeurt. „In de zomer sta ik twee avonden per week op de tennisbaan. Daar probeer ik mijn zakelijke agenda altijd omheen te plannen, want die uurtjes zijn wel lekker en belangrijk voor me. Ik ben absoluut geen topspeler en speel alleen dubbel, maar ga wel altijd voor de overwinning. Helaas ben ik pas tien jaar geleden met deze sport begonnen en dan leg je het toch af tegen de routine en ervaring van veel andere tennissers. Maar het is heerlijk om me fanatiek in recreatieve ‘hussel’-wedstrijden met wisselende partners te storten en in het voor- en najaar deel te nemen aan de competitie. ’s Winters tennissen we binnen. Het spel houdt me fit, geeft me heel veel energie en maakt eventjes mijn hoofd leeg.”

Gezinsleven
Als ‘Bouwbegeleiding en Meer’ ontlast Michel Schallenberg particulieren en het mkb bij de bouw of verbouw van woon en/of werkruimten. „Jij zoekt zelf je keuken en de tegels uit, en ik regel alles met de architect, aannemer en alle andere betrokkenen. Zodat jij je gewoon aan je werk, gezinsleven en hobby’s kunt blijven wijden, terwijl de bouw of verbouwing probleemloos en zo ‘geruisloos’ mogelijk verloopt. Zelfs als die dicht bij je eigen leef- of werkruimte plaatsvindt moet je er geen onnodige overlast van ondervinden. Als je bijvoorbeeld tijdelijk geen badkamer hebt, wordt dat strak gepland, zodat jij daar desnoods je vakantie of een logeerpartijtje op kunt afstemmen. Tegenwoordig werk ik ook samen met een bedrijf voor houtskeletbouw, waarbij ik zorg dat de wensen van de opdrachtgever strikt binnen het budget uitgevoerd worden. Daarin zit mijn kracht en jarenlange ervaring als werkvoorbereider. In die rol wil ik óók altijd winnen: zorgen dat precies gerealiseerd wordt wat ik een opdrachtgever heb beloofd. Daar ga ik voor. Dat is mijn uitdaging. Want bouwtermijnen en budgetten overschrijden is natuurlijk geen kunst. Dat kan iedereen.”

Het blijkt heel leuk en nuttig om in een vereniging als mens en ondernemer je gezicht te laten zien.

Talenten
Bij zijn Sittardse Tennisclub Oriënt is Michel naast speler ook actief als bestuurslid en lid van de jeugdcommissie. Ook hier worden zijn organisatorische talenten veelvuldig op de proef gesteld als het gaat om het organiseren van wedstrijden, toernooien of activiteiten. „Zo leuk om te doen, maar het geeft ook vaak veel druk. Voor de jeugd organiseren we ieder jaar een kamp en als je dan minder inschrijvingen krijgt dan je had gehoopt, moet je dat goed evalueren en zorgen dat het kamp de volgende keer nog aantrekkelijker en succesvoller wordt. Daar zet ik graag mijn schouders onder.”

Groei
Het verenigingsleven bracht Schallenberg ook persoonlijke groei. Van nature ben ik niet zo’n makkelijke prater in een gezelschap dat ik niet zo goed ken. Het sociale gebeuren rondom het tennissen heeft van mij in de afgelopen jaren echter een completer mens gemaakt. Het blijkt heel leuk en nuttig om tussen zoveel verenigingsmensen als mens en ondernemer je gezicht te laten zien. Samen met collega-ondernemers en mensen met een goed zakeninzicht kun je na het sporten aan de bar vaak prima sparren om een hele ontspannen manier. En ja, dan kan het soms ook wel eens laat worden. Maar het is toch vooral heerlijk en gezond om je op de tennisbaan regelmatig flink uit te leven en je werk even te vergeten.”