Asielzoeker zwaait in Maastricht met mes: vrijspraak (en mes terug)

“Een heftig incident”, noemt de rechtbank de gebeurtenissen in september vorig jaar in een asielzoekerscentrum in Maastricht. Een asielzoeker die zichzelf met een mes snijdt waardoor weefsel komt open te liggen. Twee begeleiders die erbij zijn voelen zich bedreigd als de asielzoeker met het mes zwaait in de richting van de buik van een van hen.

Justitie gaat af op de aangifte van de twee begeleiders van het COA, de foto’s van de verwondingen van de asielzoeker, het in beslag genomen mes en de verklaring van de verdachte zelf. In de strafzitting laat justitie poging tot doodslag en poging tot het toebrengen van zwaar lichamelijk letsel zelf al vallen. Wel is er volgens het openbaar ministerie voldoende bewijs voor bedreiging.

De verdachte ontkent dat hij de bedoeling heeft gehad de twee medewerkers te verwonden.

De rechtbank spreekt de verdachte vrij: “Omdat de rechtbank niet overtuigd is dat de verdachte bewust een stekende beweging naar [slachtoffer] gemaakt heeft, acht zij ook niet bewezen dat hij met zijn bewegingen de bedoeling had om [slachtoffer] te bedreigen. De rechtbank is verder van oordeel dat bij [slachtoffer] geen redelijke vrees kon ontstaan dat hij gedood zou worden of ernstig gewond zou raken, omdat de verdachte bezig was om zichzelf te snijden. De rechtbank zal de verdachte daarom vrijspreken van het hem primair, subsidiair en meer subsidiair tenlastegelegde.”

De rechtbank zegt ook dat het mes terug moet naar de asielzoeker.