Autogigant Van Mossel (ook in Weert en Roermond) weerspreekt fraude-aantijgingen klokkenluider

Autobedrijf Van Mossel is in opspraak geraakt door een mail van een klokkenluider die rept over creatief boekhouden en een schaduwadministratie bij het bedrijf om zo de cijfers op te poetsen voor de buitenwereld.

De Telegraaf meldt dat het volgens de klokkenluider gaat om boekingen van fictieve reparatiekosten, het antedateren van facturen, geschuif met btw en gesjoemel met leaseauto’s. Auto’s die in de showroom staan, zouden als lease worden geboekt om zo de liquiditeit van de dealertak op te krikken. De klokkenluider zou gedetailleerd bekend hebben gemaakt hoe de beweerdelijke fraude is terug te vinden in de administratie.

De Rabobank en ook de fiscus bekijken wat er aan de hand is.

Van Mossel zelf stuurde onderstaand persbericht. Het bedrijf ontkent alle aantijgingen.

Waalwijk, 5 december 2017 – Van Mossel Automotive Groep is gisteren geconfronteerd met een e-mail van een anonieme verzender die bij diverse stakeholders van de groep, zoals banken, accountant en belastingdienst, een aantal vermeende misstanden aan de kaak stelt. Van Mossel Automotive Groep heeft de aantijgingen direct en zonder enig voorbehoud ontkracht.

Eric Berkhof, algemeen directeur Van Mossel Automotive Groep: “Wij merken helaas dat hoge bomen veel wind vangen. Kennelijk gunt niet iedereen ons het succes. Wie de anonieme verzender is die op deze manier wraak probeert te nemen op Van Mossel Automotive Groep, weet ik niet. Mijn eerste gedachte is dat het een ex-medewerker is die niet zijn zin heeft gekregen. Maar het kan net zo goed iemand zijn die nog iets van ons gedaan wil krijgen. Wij hebben inmiddels Fox-IT, een gerenommeerde partij op dit gebied, ingeschakeld om te achterhalen wie probeert ons bedrijf (en daarmee onze medewerkers en iedereen die bij ons betrokken is) op deze manier te beschadigen.” Van Mossel Automotive Groep weerspreekt de vermeende misstanden krachtig. Eric Berkhof: “De aantijgingen van de anonieme verzender kunnen stuk voor stuk eenvoudig worden ontkracht. En dat heb ik inmiddels ook gedaan naar onze belangrijke stakeholders. Daarbij heb ik ook zelf stakeholders die (nog) niet waren benaderd persoonlijk geïnformeerd. Ik heb niets maar dan ook niets te verbergen. Maar ik ben wel diep geraakt door de wijze waarop iemand mijn bedrijf moedwillig probeert te beschadigen.”

Over Van Mossel Automotive Groep
De Van Mossel Automotive Groep is in bijna 70 jaar tijd uitgegroeid tot een top speler binnen de automotive van Nederland. Het bedrijf telt 70 vestigingen in Nederland, België en in Duitsland. De Van Mossel Automotive Groep is dealer van de merken Volkswagen, Volkswagen Bedrijfswagens, Audi, Peugeot, Citroën, DS, Kia, Jaguar, Land Rover, Ford en Opel. Verder exploiteert zij drie Mega Occasion Centra en heeft zij een eigen landelijk opererende keten van schadebedrijven. Daarnaast biedt de groep diverse diensten onder één dak zoals verzekeringen, financieringen, signing/inbouw/carrosserie en autoverhuur. International Car Lease Holding, met een wagenpark van zo’n 60.000 voertuigen en behorend tot de top 5 van leasemaatschappijen van Nederland, maakt ook deel uit van de Van Mossel Automotive Groep. De onderliggende labels zijn Van Mossel Autolease, DirectLease en J&T Autolease. Met bijna 1.600 medewerkers realiseert de groep een omzet van meer dan €1 miljard op jaarbasis.