Aziaten – waaronder eigenaar Kruidvat – willen Q-Park kopen, geschat op 2,4 miljard dollar

Cheung Kong Infrastructure (CKI) en Fosun International zijn twee van de Aziatische conglomeraten die een bod hebben gedaan op Q-Park. Dat meldt de Financial Times. Volgens de zakenkrant wordt Q-Park door de bieders gewaardeerd op circa 2,4 miljard dollar.

Li Ka-shing uit Hong Kong controleert CKI. Hij is een van de rijkste mannen van Azië  met een – volgens zakenblad Forbes- geschat vermogen van bijna 30 miljard euro. Hij bezit onder meer de Cheung Kong Group en Hutchison Whampoa, dat onder meer eigenaar is van Kruidvat in Nederland. Ook afvalverwerker AVR behoort tot de bezittingen.

Fosun heeft zich inmiddels terugtrokken uit het biedingsproces. Dit bedrijf wordt geleid door  Guo Guangchang, die zichzelf benoemd heeft tot de Warren Buffett van China.

Ook Chinese bedrijven hebben interesse, zoals al eerder bekend werd. Het gaat onder meer om China Oceanwide van een bankenmagnaat en om het staatsbedrijf  Shougang Group, een staalbedrijf.

De Telegraaf meldde half februari al grote interesse – dertig bedrijven – voor Q-Park:

Beleggers uit China die geïnteresseerd zijn in Europese vastgoed- en infraprojecten zouden zich hebben gemeld. De Telegraaf noemt ook de namen van Macquarie uit Australië, 3i uit Engeland en Antin uit Frankrijk. Ook de investeringsmaatschappijen CVC en KKR hebben gereageerd.

Q-Park heeft in tien landen meer dan 800.000 parkeerplaatsen. Het bedrijf is opgericht door Ward Vleugels, die nog steeds aandeelhouder is. Onder de overige 24 aandeelhouders diverse Nederlandse banken, verzekeraars en pensioeninstellingen.

In 2015 maakt Q-Park weer winst, na enkele jaren van verlies. Dat verlies had voor een groot deel te maken met afboekingen op de waarde van het vastgoed.