De Amerikaanse mededingingsautoriteiten gaan akkoord met de overname van het Amerikaanse Monsanto door het Duitse chemieconcern Bayer. Het gevolg van deze transactie – met een waarde van 53 miljard euro – is echter wel dat het Midden-Limburgse zaadveredelinsgbedrijf Nunhems in handen van BASF komt. Kartelautoriteiten stelden als eis bij de overname van Bayer dat het een aantal dochterbedrijven van de hand moest omdat de combinatie Bayer-Monsanto een monopoliepositie op de markt zou krijgen. Een lastminute bod van KWS Saat werd door Bayer afgeslagen

Het bod door KWS zou volgens het Noord-Duitse bedrijf beter zijn voor de agrarische sector. Om die reden deed het afgelopen dinsdag nogmaals een bod op Nunhems omdat de Limburgse zadenproducent goed binnen de bedrijfscultuur zou passen. Het bleek tevergeefs. KWS ziet zichzelf als een onafhankelijk veredelingsbedrijf zonder chemische divisie waarbij de duurzame toekomst van de sector beter gegarandeerd is.

Al in april sloot Bayer een akkoord met BASF over de verkoop van een pakket bedrijven, waaronder Nunhems. Met de transactie is 1,7 miljard euro gemoeid.