Benelux-parlement vergadert in Maastricht

Het Benelux-parlement vergadert op vrijdag 24 november in Maastricht. Dat is voor het eerst sinds het bestaan van het parlement in 1955. Belangrijkste agendapunt is het verder aanjagen van grensoverschrijdend treinverkeer.

Er wordt onder meer beslist over het oprichten van een internationale Taskforce die werk maakt van betere spoorverbindingen in de grensregio’s en barrières afbreekt zoals verschillende tickets en slechte aansluitingen.

Benelux-parlement
Het Benelux-parlement bestaat uit 49 parlementsleden: 20 leden van de Tweede Kamer Nederland, 20 leden van de Tweede en Eerste Kamer België en 9 leden van de Tweede Kamer Luxemburg. Het parlement werkt actief samen met de Duitse deelstaat Noordrijn Westfalen en bij de vergaderingen is dan ook altijd vertegenwoordiging van deze deelstaat aanwezig.

Initiatieven omarmd
De keuze voor het Provinciehuis in Maastricht is niet toevallig. De Provincie Limburg werkt actief samen met Provincie Noord-Brabant om onbegrensd treinreizen te bevorderen. Hiertoe is het programma EurekaRail opgezet dat zich richt op grensoverschrijdend treinreizen. En met succes. Zo is een Europese subsidie toegezegd voor een verdubbeling en elektrificatie van de spoorlijn Heerlen-Aken, is er in het regeerakkoord steun toegezegd voor reactivering van de spoorlijn Weert-Hamont en maakt de Duitse regering middelen vrij voor verdubbeling spoor Venlo-Viersen. Initiatieven die omarmd worden door het Benelux Parlement.

Intensivering grenzeloos reizen
Aanstaande vrijdag buigt het parlement zich over aanbevelingen, gericht op de actualisering van de Benelux-railagenda met daarop de oprichting van een Taskforce. Deze aanbevelingen zijn bindend voor de nationale regeringen. Tijdens de vergadering zijn naast provinciale bestuurders ook vertegenwoordigers en bestuurders van gemeenten en samenwerkingspartners uit Duitsland, België en Nederland aanwezig.