Roda JC is op zoek naar een nieuwe, grote investeerder. Het in Vaals gevestigde cryptogeldbedrijf Libereum wil fors investeren in enkele voetbalclubs. Tel daarbij op dat Libereum-eigenaar Rob Ploum (39) al sinds zijn vijftiende seizoenkaarthouder is bij de Kerkraadse club en een deal hangt in de lucht.

Dat zou althans de conclusie kunnen zijn na het lezen van een bericht op de site van VI. Daarin vertelt Ploum dat hij verwacht dat crypto-ondernemers wel eens een belangrijke rol als investeerder in het voetbal zouden kunnen gaan spelen. Ploum runt Libereum met zijn broer Eric en compagnon Cem Kumlar en beschikt over een eigen digitale munt, Liber. De drie zien de voetbalwereld als een ideaal promotiemiddel. In een eigen bedrijfsomschrijving staat dat ze zich inmiddels in de materie hebben verdiept en de Red Bull-clubs Salzburg en Leipzig als een goed voorbeeld zien. Het bedrijf wil dan ook zo snel mogelijk een viertal clubs in verschillende landen opkopen.

Dat het de heren menens is, blijkt uit de naar eigen zeggen vergevorderde onderhandelingen met Elche CF uit de Spaanse Tweede Divisie. Daarnaast schijnt het drietal zich nu op Roda JC te richten. Dat wil meer financiële armslag en zoekt een partij om grootaandeelhouder Frits Schrouff uit te kopen. Lang was Aleksei Korotaev daarvoor in beeld, maar de hoop hij op korte termijn flink in de club gaat investeren wordt steeds kleiner.

Of Libereum nu die nieuwe, grote investeerder wordt? “Roda is een prachtige club”, zegt Rob Ploum, “meer zeg ik er nu niet over. Feit is dat wij met een aantal clubs in onderhandeling zijn, waaronder in Nederland.”