Ongeveer 40 omwonenden van Brouwerij De Fontein in Stein zijn niet bepaald gelukkig met de uitbreidingsplannen van het bedrijf. Deze zouden haaks staan op de akte die in 2005 door voormalig burgemeester Anton Barske en brouwer Rik Brouns is vastgelegd, zo meldt De Limburger.

Brouwerij De Fontein is als kleinschalige brouwerij met proeflokaal gevestigd in een natuurrijk gebied waar het bedrijf zich richt op fietsers, wandelaars en geïnteresseerden in het brouwproces. Een sluitingstijd van 22.00 uur is wenselijk vanwege de natuur, stilte, rust en behoud van het woonmilieu.

Eigenaar Brouns wil de bedrijfsactiviteiten nu echter uitbreiden. Zo wil hij een groter proeflokaal laten bouwen en 25 parkeerplaatsen aanleggen plus een plek voor een touringcar. De partner van Brouns, Lonneke Dings, laat aan de krant weten: „De wereld is veranderd en wij moeten de formule aanpassen om ons bedrijf overeind te houden.” De privaatrechtelijke overeenkomst uit 2005 zou dan niet meer gelden.

De veertig omwonenden willen nu graag het gesprek aangaan over de uitbreidingsplannen zodat ook naar hun belangen wordt gekeken. Volgens de omwonenden zijn de plannen te ambitieus en omvangrijk. De gemeente staat echter positief tegenover de uitbreiding zodat het gebied toeristisch en recreatief beter benut wordt. Ook het belang van de economische groeikansen van het bedrijf telt volgens de bestuurders. Het college stelde eerder de voorwaarde dat de brouwers voor draagvlak in de omgeving zouden zorgen. volgens Dings is tijdens eerdere bijeenkomsten stemming gemaakt op basis van foute aannames.