Bierbrouwer Lindeboom (Neer) mede-aandeelhouder De Prael (Amsterdam)

Brouwerij De Prael, een craft brouwerij die sinds 2001 speciaalbieren brouwt, is nadrukkelijk een sociale onderneming. In de brouwerij zijn mensen werkzaam met een beperking tot de arbeidsmarkt. Bij De Prael, die twee brouwerijen met proeflokaal telt, een op de Oudezijds en een in de Houthavens, werken in totaal 135 mensen.

Duurzame samenwerking
Prael bier werd al bij Lindeboom gebrouwen. De eerste samenwerking startte op het moment dat de brouwcapaciteit van De Prael niet toereikend bleek voor de vraag. Nu is naast een langjarige samenwerkingsovereenkomst gekozen voor een participatie van Lindeboom in De Prael. Dit maakt De Prael als sociale onderneming robuuster en steviger en er kan verder gekeken worden naar nieuwe vestigingen van De Prael, ook buiten Amsterdam. Lindeboom verbindt ook mensen met een beperking tot de arbeidsmarkt aan de eigen brouwerij en sluit daarmee aan bij de missie van Prael. De Prael brouwerij is een BV met verschillende aandeelhouders, bestaande uit de oprichters, stichting DOEN, stichting De Prael en private investeerders, waaronder vanaf nu Lindeboom Bierbrouwerij. Stichting de Prael ziet toe op de sociale doelstelling van De Prael en streeft naar een gezonde, duurzame groei. Toekomstige middelen worden gebruikt om De Prael verder te ontwikkelen. Alle aandeelhouders onderschrijven en delen de ambitie en de sociale doelstelling van De Prael.

Arno Kooij, mede-oprichter van De Prael: “Lindeboom Bierbrouwerij biedt ons de kans om onze marktpositie te verbeteren. Lindeboom brengt ons kwaliteit, traditie en de juiste product- en brouwbenadering. Voor ons is het de ideale partner. Niet in de laatste plaats door de keuze voor een positieve benadering van onze sociale doelstelling. Ook zij betrekken mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt in het proces van de brouwerij.”

Volgens Paul Joosten, algemeen directeur van Lindeboom, past dit initiatief binnen het sociale karakter van zijn bedrijf waarbij mensen en bijzondere bieren bij elkaar komen. “Deze samenwerking geeft Lindeboom de mogelijkheid om bierliefhebbers meer diversiteit te bieden. Een prima vooruitzicht.”