Horecagelegenheid Biesenhof in Geleen is één van de zeven kanshebbers op de titel Dak van het Jaar 2017. Het Dak van het Jaar is door de vakbladen Roofs en steilDAK in het leven geroepen om de kwaliteit in zowel de platte als de hellende dakenbranche te tonen. De prijs wordt uitgereikt in twee categorieën: platte en hellende daken. Biesenhof dingt mee bij de hellende daken.

De prijs wordt toegekend aan het dak dat op diverse beoordelingsgebieden in totaal het hoogste scoort. De beoordelingsgebieden zijn: esthetische kwaliteit, innovatie, functionele kwaliteit, onderlinge samenwerking, veilig werken en duurzaamheid. Een onafhankelijke vakjury beoordeelt de projecten volgens deze criteria.

Het zadeldak van de uitbreiding van de carréhoeve is met bijna 200 zonnepanelen geïntegreerd in de dakbedekking. De dakbedekking met geïntegreerde zonnepanelen is een uitvinding van BEAUsolar® uit Urmond. Ze hebben het werk in Geleen ook uitgevoerd.

Raoul Comuth, eigenaar van BEAUsolar®, is op dit idee gekomen vanuit zijn achtergrond als bouwadviseur. Hij merkte dat er wel vraag was naar zonne-energie, maar dat de traditionele zonnepanelen niet bepaald mooi zijn. Als oplossing bedacht hij een manier om het bestaande dak te vervangen door een dak geheel bestaande uit zonnepanelen. Het voordeel is dat ieder type paneel kan worden toegepast om zo de juiste hoeveelheid energie op te wekken. Door het gepatenteerde kliksysteem waar de panelen in komen te liggen is het systeem tot wel drie keer waterdicht. Inmiddels is het systeem Europees gepatenteerd.

Op 23 maart wordt bekend of het ‘dak van het jaar’ in Geleen ligt.