Afgelopen week besloot de Europese Commissie een volgende stap te zetten in hun plastic-strategie. Er komt wetgeving om het gebruik van plastic te verminderen en duurzame alternatieven te stimuleren. BiOBUDDi uit Venlo, een nieuw Nederlands speelgoedbedrijf, speelt hier op in met speelgoedblokken gemaakt van reststoffen van de suikerrietplant. Een jaar na de oprichting zijn er meer dan 10 miljoen van deze biologische blokken verkocht.

BiOBUDDi werd opgericht in mei 2017. In de zoektocht naar geschikt materiaal om biologische blokken van te maken ging het bedrijf samenwerkingen aan met diverse partners op het gebied van biologische materialen. Zo werd onder andere de Wageningen University & Research betrokken bij het productieproces. De universiteit is één van de koplopers in het onderzoek naar biologische materialen en alternatieven voor plastic.

CEO van BiOBUDDi, Steven van Bommel legt uit: “In de speelgoedmarkt zijn wij een van de weinige bedrijven die zich actief wijden aan alternatieve materialen. Bestaande producten worden gemaakt van olie, zijn goedkoop en zorgen voor een grote C02-uitstoot. Onze wijze van produceren bespaart tot 8 keer de CO2-uitstoot in de atmosfeer.”

Doelstelling is, zegt hij, om in 2019 het aantal van 100 miljoen verkochte blokken te passeren.