Bouwers Amber Alert (Netpresenter Beek) hebben oplossing bij cyberaanval

Dat zegt Amber Alert-oprichter en directeur van Netpresenter uit Beek, Frank Hoen, in reactie op de oproep van experts eerder deze week in het NOS Journaal om te komen tot een Amber Alert bij cyberaanvallen als die met de WannaCry ransomware van eind vorige week. Duizenden bedrijven in de hele wereld toen getroffen door de cyberaanval.

“Wij hebben de techniek sinds jaren in huis”, zegt Frank Hoen. “Met dezelfde software die we nu gebruiken om Nederland bij een kinderontvoering met een Amber Alert massaal op scherp te zetten, kunnen ook bedrijven bliksemsnel al hun medewerkers en klanten over calamiteiten informeren. Zo valt veel ellende te voorkomen.”

De werkwijze is identiek. Waarschuwingen en alarmmeldingen kunnen in een oogwenk via PC, laptop, tablet, mobiele telefoon of bijvoorbeeld TV-schermen worden verspreid. In geval van een cyber attack zijn met de Netpresenter-software korte instructies te verspreiden. Hoen: “Het werkt als een Amber Alert voor vermiste kinderen. Met één druk op de knop gaat er een niet te missen waarschuwingsbericht uit. Zo zien medewerkers of klanten onmiddellijk wat zij moeten doen of juist moeten laten. Het aanklikken van een verkeerd linkje of mail met malware kan immers fatale gevolgen hebben.”

Ook Hoen constateert dat Nederlandse ondernemingen te weinig doen op dit vlak. “In de VS heeft elke organisatie sinds 9/11 verplicht een systeem om medewerkers op de hoogte te brengen. Dat is cruciaal bij een cyberaanval, terroristische aanslag of bij brand. In Nederland moet het echt beter met de informatievoorziening aan personeel. Een volgende cyberaanval kan veel groter en destructiever zijn.”

Medewerkers als menselijke firewall
Uit een studie van IBM blijkt dat maar liefst 95 procent van alle succesvolle cyberaanvallen het gevolg is van menselijke fouten. Goed voor tien miljard euro aan schade in Nederland alleen al. “Het is dus van groot belang dat bedrijven hun medewerkers continu bewust maken van de gevaren en informeren als er problemen zijn. Dat dient dan wel met hightech te gebeuren. Een email met daarin waarschuwingen versturen, is niet bepaald een optie als de mailserver is gehackt”, merkt Hoen op.

Het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam en diverse veiligheidsregio’s in ons land gebruiken het systeem van Netpresenter al. De Nederlandse techniek wordt ook in het buitenland ingezet. Zo draaien alarmeringssystemen in diverse Amerikaanse ziekenhuizen als het vermaarde George Washington University Hospital op communicatiesoftware van het Beeks bedrijf.

Frank Hoen kreeg inspiratie voor het bouwen van levensreddende communicatiesystemen na de terroristische aanslagen op de Twin Towers in New York. Zijn bedrijf runde daar in het verleden een kantoor. In zijn vrije tijd ontwikkelde Hoen het Amber Alert-systeem dat hij in 2008 werd gelanceerd.