Brightlands | Bas de Laat zoekt naar oorzaken trombose en CVA: ‘Hardlopen is nog mooier dan fietsen’

Dagsuccessen zijn belangrijk en worden veelvuldig gevierd, maar vooral als onderdeel van het bereiken van het hogere doel, een duurzame toekomst voor onze planeet en en onze regio. Tijdens de Tour de France delen 23 koplopers, sprintkanonnen, jong talent en berggeiten hun passie en ambitie voor Brightlands. Deel en like hen op Facebook. Degene met de meeste likes wint de door hem/haar gekozen favoriete (originele) tourtrui.

Naam:                   Bas de Laat (40)
Functie:                Algemeen directeur Synapse
Rol Brightlands:  Hij maakt met zijn bedrijf Synapse deel uit van de Brightlands Health Campus Maastricht en doet onderzoek naar de oorzaken van onder meer trombosebenen en CVA.
Tourtrui:              De bolletjestrui

Bas de Laat is directeur van Synapse en heeft zijn uitvalsbasis tegenwoordig in de Lambertuskerk. Het bedrijf is een spin-off van Universiteit Maastricht, die geheel zelfstandig is geworden. Synapse doet onder meer  onderzoek naar oorzaken en preventie van trombose, hersenbloedingen, kanker en herseninfarcten. “We kijken bijvoorbeeld wat zuurstoftekort bij een hoogtestage in het lichaam van wielrenners teweeg brengt. Het gaat om het gedrag van eiwitcellen onder extreme omstandigheden. Ons bedrijf bouwt een commerciële brug tussen onderzoeksector in de gezondheidszorg en bedrijven, bijvoorbeeld in de farmacie.” Geld verdienen is niet de drijfveer voor Bas, hij wil vooral graag helpen bij het beter maken van mensen. “Ik ben van oorsprong arts, maar heb nog nooit patiënten behandeld. Ik ben meteen gestart als onderzoeker en dat is ook dankbaar werk. Elke euro die we verdienen, stoppen we weer terug in het bedrijf: nieuwe patenten, licenties en nieuwe medewerkers. Dit jaar groeien we bijvoorbeeld van veertig naar vijftig mensen.” Bas de Laat is naast zijn werk intensief met sport bezig. “Ik hou van bergen en was dolblij toen ik vorig jaar werd uitgenodigd door de organisatie van de tour om met een aantal VIPS een etappe ‘vooruit’ te fietsen. Het ging van Bern naar Lac d’Emosson en het werd een onvergetelijke ervaring. Fietsen is dus fijn, maar hardlopen vind ik nóg mooier. Ik fiets wekelijks zo’n honderd kilometer en ren daarnaast vijftig kilometer. Sporten is heerlijk en ik doe niets liever dan in de bergen van Italië zoveel mogelijk mensen er uit fietsen. Heerlijk, fietsen in de vrije natuur en eventjes helemaal nergens aan denken!”

Niemand verbetert de wereld in zijn eentje.

Daarom is Brightlands de innovatieplek voor multinationale ondernemers en startups, onderzoekers en studenten. Met passie voor duurzaamheid werken zij elke dag samen aan de materialen en energie van de toekomst, de transities in de gezondheidszorg, gezonde voeding en smart services.

De Brightlands-campussen bieden momenteel plaats aan ruim tweehonderd  bedrijven en instellingen met een internationale populatie van bijna twaalfduizend medewerkers en achtduizend studenten.

Lees meer op www.delimburger.nl/brightlands en www.brightlands.com/nl