Brightlands | Erik maakt schedelimplantaten van Titanium: ‘Ik ga voor ondernemende uitdagingen’

Dagsuccessen zijn belangrijk en worden veelvuldig gevierd, maar vooral als onderdeel van het bereiken van het hogere doel, een duurzame toekomst voor onze planeet en en onze regio. Tijdens de Tour de France delen 23 koplopers, sprintkanonnen, jong talent en berggeiten hun passie en ambitie voor Brightlands. Deel en like hen op Facebook. Degene met de meeste likes wint de door hem/haar gekozen favoriete (originele) tourtrui.

Naam:                    Erik Boelen (38)
Functie:                 COO bij Xilloc Medical op de Brightlands Chemelot Campus in Sittard-Geleen
Rol Brightlands:   Met 3D-printing werken aan medische implantaten in een dynamische open innovatie omgeving.
Tourtrui:               De bolletjestrui

Als hij moet kiezen uit verschillende klassementstruien van de Tour gaat Erik Boelen in eerste instantie voor de gele trui. “Ik hou van winnen.” Maar uiteindelijk kiest hij voor de bolletjestrui. “We doen het goed met Xilloc Medical maar we zijn nog steeds een startup. We hebben dus nog niet gewonnen. Ik ben een doorzetter die samen met de oprichter van het bedrijf graag heuveltjes overwint. Het leuke van een klein bedrijf is dat je ’s morgens in een pak bezig bent met acquireren, ’s middags ontwerpt en in de avond aan de website sleutelt of gaat voor productie. Die afwisseling is mooi.”

Niet alleen in zijn werk, maar ook op sportief gebied legt Erik de lat hoog. Hij speelt bijvoorbeeld op hoog niveau volleybal in de derde divisie. Erik studeerde Biomedische Technologie aan de Technische Universiteit Eindhoven (en behaalde zijn doctoraat aan de Universiteit Maastricht) en is in Geleen op de Brightlands Campus op zijn plek. “Als je hier op de A2 langsrijdt denk je: wat een lelijke  industriële omgeving. Maar op de campus zelf is het mooi, met volop groen, een gymzaal, restaurant, fraaie ruimtes en tal van ontmoetingsplekken. Hier krijg je vanzelf contacten met andere bedrijven en dat is handig.”

Zijn bedrijf Xilloc Medical heeft in het verleden flink wat publiciteit gegenereerd, onder meer met een uniek 3D-geprint schedelimplantaat. Erik Boelen: Sommige mensen krijgen na ernstig hoofdletsel druk op hun schedel en dan moet er een stukje uitgehaald worden. Terugplaatsen leidt helaas vaak tot afstoting. Daarom maken wij voor die patiënten precies op maat een nieuw stukje schedel van Titanium of een biomedische kunststof. De mogelijkheden met 3D-printen op medisch gebied zijn groot en we zijn druk doende met het ontwikkelen van andere medische implantaten.”

Niemand verbetert de wereld in zijn eentje.

Daarom is Brightlands de innovatieplek voor multinationale ondernemers en startups, onderzoekers en studenten. Met passie voor duurzaamheid werken zij elke dag samen aan de materialen en energie van de toekomst, de transities in de gezondheidszorg, gezonde voeding en smart services.

De Brightlands-campussen bieden momenteel plaats aan ruim tweehonderd  bedrijven en instellingen met een internationale populatie van bijna twaalfduizend medewerkers en achtduizend studenten.

Lees meer op www.delimburger.nl/brightlands en www.brightlands.com/nl