Brightlands | Guus speurt 22 ziekteverwekkers op met één diagnosetool

Dagsuccessen zijn belangrijk en worden veelvuldig gevierd, maar vooral als onderdeel van het bereiken van het hogere doel, een duurzame toekomst voor onze planeet en en onze regio. Tijdens de Tour de France delen 23 koplopers, sprintkanonnen, jong talent en berggeiten hun passie en ambitie voor Brightlands. Deel en like hen op Facebook. Degene met de meeste likes wint de door hem/haar gekozen favoriete (originele) tourtrui.

‘Zonder samenwerking, geen product’

Naam:                         Guus Simons (66)
Functie:                     Oprichter en Directeur PathoFinder, Brightlands Health Campus Maastricht
Rol Brightlands :   Timmert als ondernemer op Brightlands druk aan de weg met innovatieve diagnosemiddelen bij bijvoorbeeld longontsteking.
Trui:                             De gele trui

PathoFinder opgericht door Guus Simons verkoopt ‘doosjes’ met buisjes die een innovatieve diagnosemethodiek bevatten. Uniek aan die producten is dat met één beetje longvocht of wat spuug met één vaststelling 22 (bij een longontsteking) of 18 (bij diarree) ziekteverwekkers zoals bacteriën, virussen of parasieten, binnen 2,5 uur geïdentificeerd kunnen worden. Een grote opluchting voor patiënt én dokter. Guus Simons: “Het vergde grote investeringen in geld en tijd en duurde zeven jaar voordat we een werkend product én een verdienmodel (break-even) hadden. Er ging namelijk complex DNA-gerelateerd onderzoek aan vooraf.”
De uitvalsbasis van PathoFinder ligt aan de Randwijcksingel in Maastricht. Dat is precies het punt waar de Brightlands Health Campus Maastricht begint. En dat is bepaald niet toevallig, want: “We hebben samenwerking met ziekenhuizen, universiteiten, onderwijsinstellingen en bedrijven als Neuroplast keihard nodig. Zonder samenwerking is er in deze tak van sport gewoonweg geen product. Daarom ben ik een groot voorstander van Brightlands, want dat netwerk is broodnodig.”

Pratend over de Tour de France gaan de ogen van Guus Simons glinsteren. “Ik ben zelf al sinds mijn jeugd duursporter en fiets nog steeds twee keer per week 125 kilometer (in totaal). Ik hou van winnaarstypes zoals Tom Dumoulin. Die kan echt alles: tijdrijden én klimmen. Hij heeft een ongelooflijke prestatie neergezet in de Giro. Als ik moet kiezen uit klassementstruien wil ik dus het liefst een roze. Maar voor de Tour is die niet beschikbaar, dus ga ik voor de gele. Ik vind namelijk ook Chris Froome een absolute toprenner. Hij is bescheiden en ik geloof echt dat hij helemaal clean rijdt.”

Niemand verbetert de wereld in zijn eentje.

Daarom is Brightlands de innovatieplek voor multinationale ondernemers en startups, onderzoekers en studenten. Met passie voor duurzaamheid werken zij elke dag samen aan de materialen en energie van de toekomst, de transities in de gezondheidszorg, gezonde voeding en smart services.

De Brightlands-campussen bieden momenteel plaats aan ruim tweehonderd  bedrijven en instellingen met een internationale populatie van bijna twaalfduizend medewerkers en achtduizend studenten.

Lees meer op www.delimburger.nl/brightlands en www.brightlands.com/nl