Brightlands Innovation Factory en De Vereniging Limburg hebben het initiatief genomen tot de ontwikkeling van het programma Sociaal Ondernemerschap. Het programma is bedoeld voor sociale ondernemingen die al even meedraaien, maar het moeilijk vinden de omzet te verhogen, de volgende fase van groei te realiseren en hun impact op te schalen. Het eerste programma gaat op 28 maart a.s. als pilot van start met een groep Limburgse sociale ondernemers.

Sociaal ondernemers zoeken innovatieve oplossingen voor maatschappelijke uitdagingen. Het gaat hen vooral om het maken van impact, winst is niet het hoofddoel. Toch heeft elke sociale onderneming, net als elk ander bedrijf, een verdienmodel en levert zij een product of dienst. Voor een sociale onderneming is het vaak een uitdaging om omzetgroei te realiseren, zonder het hogere doel uit het oog te verliezen.

Tijdens het programma Ondernemerschap werken de deelnemers (die projecten/bedrijven vertegenwoordigen) samen aan de groei en impact van hun bedrijf. Ze worden daarbij geholpen door ervaren experts van Brightlands Innovation Factory die de ondernemers helpen om groeidoorbraken te realiseren. Het programma is gestoeld op bestaande methoden die Brightlands Innovation Factory gebundeld heeft tot een krachtig en interactief programma.

Patrick van der Meer, Director Dealflow Management Brightlands Innovation Factory: “Elke serieuze onderneming moet op zoek naar het juiste business model. Dat geldt óók voor de sociale ondernemer. Niet het type onderneming bepaalt de weg daarnaar toe, maar de vragen die je jezelf als ondernemer moet stellen. Wij zijn blij met dit experiment en hopen op basis hiervan een structureel programma te ontwikkelen waarmee we een bijdrage leveren aan bloeiend sociaal ondernemerschap in Limburg.”

Over Brightlands Innovation Factory
Brightlands Innovation Factory begeleidt start-ups tot succesvolle bedrijven. Brightlands Innovation Factory helpt start-ups in de hele levenscyclus: van het allereerste idee tot en met het daadwerkelijk in productie nemen en verkopen van het product (incubatie – acceleratie – validatie – scale-up). Het gaat dan om start-ups die actief zijn in de vier focusgebieden van de Brightlands campussen: chemie en materialen (Sittard-Geleen), gezondheid (Maastricht), slimme IT-services en big data (Heerlen) en voeding (Venlo). De (internationale) start-ups krijgen onder meer een werkplek op de campus, toegang tot het hoogwaardig kennis- en expertisenetwerk en faciliteiten zoals laboratoria, proeffabrieken en 3D-printers.

Over de Vereniging Limburg
De Vereniging Limburg is een initiatief van de Provincie Limburg ter ondersteuning van de Sociale Agenda 2025. Het is een beweging van en voor Limburgers en opgericht om samen te werken aan een vitaler Limburg. In de Vereniging Limburg slaan inwoners, maatschappelijke organisaties, ondernemers, kennis- en onderwijsinstellingen en overheden de handen ineen vanuit de overtuiging dat vernieuwing tot stand komt door samenwerking.