Brightlands | Maarten maakt werk van CO2-reductie: ‘Ik ga altijd voor de challenge’

Dagsuccessen zijn belangrijk en worden veelvuldig gevierd, maar vooral als onderdeel van het bereiken van het hogere doel, een duurzame toekomst voor onze planeet en onze regio. Tijdens de Tour de France delen 23 koplopers, sprintkanonnen, jong talent en berggeiten hun passie en ambitie voor Brightlands. Deel en like hen op Facebook. Degene met de meeste likes wint de door hem/haar gekozen favoriete (originele) tourtrui.

Naam:  Maarten Vliex (29)
Functie:  Teamleider bij Botany, een bedrijf dat onder de vlag Innoveins in samenwerking met twee andere partijen gevestigd wordt op Brightlands Campus Greenport Venlo.
Rol Brightlands: Maarten houdt zich als plantfysioloog onder andere bezig met duurzamer telen van glasgroente. Het gaat om toepassingsgericht onderzoek waarmee telers in de praktijk hun voordeel doen.

Maarten Vliex is een jonge, sportieve bioloog. Hij fietste vlak voordat het interview plaatsvond bijvoorbeeld nog met zijn vriendin de Italiaanse toertocht The Ride. Dat is een pittige tocht waarin in acht dagen tijd 1.300 kilometer en 17.000 hoogtemeters worden gereden door 260 deelnemers. Maarten: “Tussendoor waren diverse challenges en daar probeerde ik steeds het uiterste uit mezelf te halen. Als ik een doel heb, wil ik er gewoon voor gaan. Ja, ik denk wel dat ik die competitieve houding meeneem naar mijn werk. Toch wil ik absoluut niet per se winnen, het gaat om het spel. De bolletjestrui spreekt mij daarom het meest aan, want dat is echt een specialisme dat ook om teamwork vraagt.”  Maarten is teamleider van een groep van zes projectleiders bij Botany. Ze  houden zich bezig met productontwikkeling in de tuinbouw op het gebied van plantfysiologie, entomologie, phytopathologie, teeltsystemen en zaadfysiologie. Het doel van al dat onderzoek is onder meer het verduurzamen én efficiënter maken van teelt. “Denk onder meer aan het terugwinnen van restwarmte, effectiviteitsproeven in de gewasbeschermingswereld, ontwikkeling van teeltrecepten of het effectiever telen van gewassen onder glas. We zijn een commercieel bedrijf dat onder andere voor grote opdrachtgevers als Bayer werkt. We doen voor diverse multinationals bijvoorbeeld producttesten.” Over de sfeer op de Brightlands Campus Greenport Venlo is Maarten goed te spreken. “Het is een mooie campus waar op een effectieve wijze techniek en groen met elkaar interacteren. Verbindingen leggen en kennis delen gebeurt hier op een heel natuurlijke wijze.”

Lees meer op www.delimburger.nl/brightlands en www.brightlands.com/nl