Brightlands | Paul ontwikkelt bewegingsmodules voor zorg: ‘Ouderen weer lekker laten bewegen’

Dagsuccessen zijn belangrijk en worden veelvuldig gevierd, maar vooral als onderdeel van het bereiken van het hogere doel, een duurzame toekomst voor onze planeet en en onze regio. Tijdens de Tour de France delen 23 koplopers, sprintkanonnen, jong talent en berggeiten hun passie en ambitie voor Brightlands. Deel en like hen op Facebook. Degene met de meeste likes wint de door hem/haar gekozen favoriete (originele) tourtrui.

Naam:                   Paul Voncken (31)
Functie:                 Directeur Qwiek
Rol Brightlands:  Het innovatieve bedrijf van Paul is gehuisvest op de Brightlands Smart
Services Campus op de Smedestraat in Heerlen
Tourtrui:               De bolletjestrui

Het vernieuwende bedrijf Qwiek uit Heerlen maakt belevenismodules voor de ouderenzorg.
Met succes, want het snel groeiende bedrijf heeft tegenwoordig veertien medewerkers. Het startidee was even eenvoudig als geniaal: Ouderen met behulp van slimme modules en spelletjes weer laten bewegen. Paul Voncken: “Het probleem is echt gigantisch. Ouderen in de Nederlandse verpleeghuizen bewegen nog maar vijf  minuutjes per dag inclusief het bezoek aan het toilet.” De oplossing van Qwiek is een breed scala aan (virtuele) spelletjes. Het gaat om een eenvoudig product –  een stukje hardware en software – waarmee ouderen spellen kunnen doen, uitgedaagd worden om actief te worden. Voor zwaar dementerende ouderen kan met de Qwiek Up, die iets weg heeft van een mobiele projector, een kamer om worden getoverd tot een totale beleving. Denk hierbij aan een boswandeling of een concert van André Rieu. “Ouderen, die dat nog kunnen, hoeven alleen hun persoonlijke usb-stick in onze ‘UP’  (de hardware waarmee de software wordt afgespeeld) te stoppen en ze kunnen beginnen. Die usb-stick kan er trouwens op twee manieren in, dus dat  is lekker makkelijk.  Er zijn tal van Fit &Vitaal modules die ouderen samen op leuke wijze aan het bewegen krijgen, bijvoorbeeld met muziek. “Laatst zei een zoon van een oudere mevrouw: “Dankzij de UP hebben we eindelijk weer contact met mam. Kijk, daar doe je toch voor!” Over Brightlands heeft Paul niets dan lof. “We passen met ons bedrijf uitstekend in deze smeltkroes van wetenschappers, bedrijven en kennisinstellingen.” Zelf houdt Paul Voncken ook van bewegen. Hij volleybalde vroeger bijvoorbeeld in de eerste divisie en is nog steeds op tal van fronten sportief actief. Wanneer hij gevraagd wordt om een klassementstrui uit de Tour te kiezen wil hij eerst de gele:  “Want die past perfect bij ons logo.” Maar even later gaat ie toch voor de bolletjestrui:  “Ondernemen is en kwestie van lange adem en die heb ik. Je moet geduld hebben, je financiering rondkrijgen en de zorg overtuigen van het belang van je product. Uiteindelijk is ons dat gelukt en dat is hartstikke mooi!”

Niemand verbetert de wereld in zijn eentje.

Daarom is Brightlands de innovatieplek voor multinationale ondernemers en startups, onderzoekers en studenten. Met passie voor duurzaamheid werken zij elke dag samen aan de materialen en energie van de toekomst, de transities in de gezondheidszorg, gezonde voeding en smart services.

De Brightlands-campussen bieden momenteel plaats aan ruim tweehonderd  bedrijven en instellingen met een internationale populatie van bijna twaalfduizend medewerkers en achtduizend studenten.

Lees meer op www.delimburger.nl/brightlands en www.brightlands.com/nl