Het internationale omscholingstraject Train4SmartServices gaat van start. Dit grensoverschrijdende opleidingsprogramma stoomt IT-talent uit de regio Vlaanderen-Nederland in achttien maanden klaar voor de hightech banen van de toekomst en maakt hen met een internationaal certificaat en een hoop praktijkervaring onmiddellijk inzetbaar in de bedrijfswereld.

Brightlands Smart Services Campus in Heerlen (Nederland) en Corda Campus Hasselt (België), de Gemeente Heerlen en enkele toonaangevende Nederlandse en Vlaamse hogescholen willen met dit project een versnelling hoger schakelen om het IT-tekort in België en Nederland weg te werken. Train4SmartServices wordt gefinancierd door een bijdrage uit het Interreg Vlaanderen-Nederland-programma.

De vraag naar nieuwe, specifieke ICT-profielen is niet bij te houden. De strijd om talent woedt hevig en de sector heeft behoefte aan nieuw talent. Train4SmartServices speelt in op deze vraag. Met het opleidingstraject van 18 maanden willen Corda Campus, Brightlands Smart Services Campus, Fontys Hogeschool Eindhoven, Hogeschool PXL Hasselt, Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen, Open Universiteit, Zuyd Hogeschool en de gemeente Heerlen aan het einde van de rit 75 trainees afleveren die onmiddellijk inzetbaar zijn in de steeds evoluerende IT-sector.

“Train4SmartServices richt zich tot iedereen met een passie voor IT”, zegt Martin de Beer, wethouder Economie van Heerlen. “Een technologische achtergrond of voorkennis is geen must, de opleiding is er ook voor iedereen die zich wil om- of bijscholen naar een job die future-proof is, werkzekerheid biedt en waarmee ze de juiste digitale skills ontwikkelen. Bovendien zijn niet alleen de digitale skills belangrijk, ook de soft skills moeten verder ontwikkelen.”