Canadees warenhuisconcern Hudson’s Bay naar Maastricht

Hudson’s Bay Company (HBC) had al voor de sluiting van V&D het oog laten vallen op verschillende panden van dat failliete warenhuis. In Limburg zouden met name Maastricht, Roermond en Venlo in beeld zijn. Zijn over de laatste twee steden geen nieuwe ontwikkelingen te melden, in Maastricht is de vestiging van HBC 100 procent zeker. „De contracten zijn net getekend, alles is rond”, bevestigt wethouder John Aarts (VVD, Economie). Hij bestempelt de ontwikkeling als een „krachtige en prachtige impuls” voor zowel stad als regio. HBC opent volgend jaar zomer een luxe warenhuis aan de Grote Staat, in het voormalige V&D-gebouw. Zelf wilde het Canadese concern gisteren nog niet reageren. „We kunnen op dit moment nog geen mededelingen doen”, was het enige dat HBC-woordvoerster Aniek Zweers kwijt wilde.

Onduidelijk is nog om welk type warenhuis van het HBC-imperium het in Maastricht gaat. Volgens goed ingevoerde bronnen betreft het vrijwel zeker de meest luxueuze variant (Hudson’s Bay). Andere opties zijn Saks Off 5th (luxe discounter) of een filiaal van de Belgische dochterketen Galeria Inno. Afgelopen voorjaar kondigde de HBC-top aan de komende twee jaar in Nederland circa twintig warenhuizen te willen openen. Die leveren volgens de directie circa 2.500 banen op. Met de bouw en inrichting van de winkels zijn naar schatting nog eens 2.500 tijdelijke arbeidsplaatsen gemoeid.
De verbouwing van het V&D-complex in Maastricht, eigendom van vastgoedinvesteerder IEF Capital in Amsterdam, gaat vermoedelijk al binnen enkele weken van start. De pandeigenaar reageerde gisteren niet op herhaalde verzoeken van de krant om een toelichting.

Het kolossale pand aan de Grote Staat, nog altijd een van ’s lands duurste winkelstraten, telt vijf verdiepingen en een vloeroppervlak van alles bij elkaar zo’n dertienduizend vierkante meter. Sinds april staat het complex leeg, al heeft het wel even dienstgedaan als trendy pop-upwarenhuis.