De gemiddelde dagproductie van de Nederlandse industrie was in februari 4,2 procent hoger dan in februari 2017, maakt het CBS vandaag bekend. De toename is kleiner dan in januari, toen met 7,1 procent de grootste stijging in bijna 7 jaar werd genoteerd. Al ruim twee jaar produceert de industrie meer dan in dezelfde periode een jaar eerder. De productie van de farmaceutische industrie groeide in februari het sterkst.

Die branche produceerde ruim 14 procent meer dan in februari 2017. Ook de productie van de machine-, transportmiddelen- en de voedingsmiddelenindustrie groeide met 12 procent sterker dan gemiddeld in de industrie. Daarentegen lag de productie van de chemische en de elektrische-apparatenindustrie (-1 procent) lager dan een jaar eerder.

Sinds medio 2014 is er sprake van een stijgende trend van de industriële productie. Het producentenvertrouwen zakte iets en ging van 10,9 in februari naar 9,5 in maart. Het vertrouwen blijft echter ruim boven het gemiddelde van de afgelopen twintig jaar. Duitsland is een belangrijke afzetmarkt voor de Nederlandse industrie. Ook het vertrouwen van de Duitse producenten daalde in maart, maar blijft op een hoog niveau. De gemiddelde dagproductie van de Duitse industrie was in februari bijna 3 procent hoger dan een jaar eerder.