CIVIL integreert theorie en praktijk op één locatie in Limburg (persbericht)

Het instituut verenigt, als enige in Nederland, in één gebouw innovatieve theorie- en praktijkopleidingen op het gebied van installatietechniek, elektrotechniek, luchtbehandelingstechniek en koeltechniek.

Het startsein van CIVIL wordt gegeven aansluitend aan de UITmarkt ‘Duurzaam Bouwen en Opleiden’, een grote beroepenmanifestatie, die op 20 april plaatsvindt op de CIVIL-locatie aan de Kerkeveldlaan. Bij de start van de nieuwe opleiding wordt ook aandacht besteed aan het 25-jarig bestaan van Installatiewerk Zuid-Oost, opleider voor de technische installatiebranche, in samenwerking met Gilde Opleidingen.

Als eerste en enige in Nederland verbindt CIVIL met haar opleidingen de bedrijfsprocessen ontwikkelen, realiseren en beheren. “Bovendien verenigt CIVIL theorie en praktijk in één pand op een centrale plek in de provincie Limburg”, zegt directeur Tjeu van de Laar van opleidingspartner Gilde Opleidingen. “Bedrijfsleven en onderwijs integreren bij CIVIL op de werkvloer.”

CIVIL biedt geïntegreerde opleidingen met baangarantie, want dankzij de jarenlange opleidingservaring is er een sterke verwevenheid met de regionale installatiebedrijven. De technische oefenapparatuur die bij CIVIL staat opgesteld, is afkomstig van 80 verschillende bedrijven. Dit wordt mede mogelijk gemaakt door een subsidie van de Provincie Limburg en een financiële bijdrage van het MBO investeringsfonds. Hierdoor kunnen studenten leren omgaan met de modernste apparatuur en systematiek. Werkgevers worden hierdoor voor een belangrijk deel ontzorgd.

De markt is leidend

CIVIL richt zich met haar opleidingen op leerlingen  van VMBO-scholen, ROC’s, Technasia, zij-instromers en het bedrijfsleven. Tevens wordt aandacht geschonken aan EVC-trajecten en ‘Een leven lang leren’.

Voor de opleidingen is de markt leidend. Innovaties kunnen meteen naar opleidingen worden vertaald. Behalve de technische innovaties, ingegeven door trends op het gebied van gezondheid, duurzaamheid en veiligheid, introduceert CIVIL ook onderwijskundige innovaties. CIVIL wil zich positioneren als een verantwoordelijke opleider. Door bijvoorbeeld aandacht te besteden aan gedragscomponenten kunnen faalkosten worden voorkomen en neemt de klanttevredenheid toe.

UITmarkt: beleven en ervaren

Voorafgaand aan de start van CIVIL vindt de traditionele  UITmarkt plaats. De technische installatiebranche en de bouw zijn dit jaar gezamenlijk vertegenwoordigd en bieden een breed en aantrekkelijk programma aan.

De UITmarkt is bedoeld om te beleven en te ervaren. “In het bouwproces vullen de bouwsector en de installatiebranche elkaar goed aan”, zegt Bing Lie, voorzitter Ketenoverleg Elektro- en Installatietechniek Limburg.
“Bij CIVIL zien en ervaren scholieren wat er met techniek allemaal mogelijk is. Ze maken kennis met een breed spectrum aan toepassingen”, aldus directeur Jack van Boxmeer.

Op de UITmarkt, met evenemententerrein, netwerkplein en vacaturecafé, laten bedrijven de nieuwste inzichten en ontwikkelingen zien op het gebied van installatietechniek. Ook de opleidingsmogelijkheden worden gepresenteerd. In workshops en pitches wordt aandacht besteed aan thema’s als duurzaamheid, veiligheid, beroepen van de toekomst, samenwerkingen tussen onderwijs en bedrijfsleven, werkgelegenheidsprojecten en innovatiesubsidies. Op vaste tijden worden rondleidingen verzorgd.