C’magne (Heerlen) betrokken bij doorontwikkeling en exploitatie van voormalige Bata schoenfabriek

Vandaag hebben Geerd Simonis van C’magne uit Heerlen, Thomas G. Bata en de burgemeester van Best,
Anton van Aert hun handtekening gezet op een samenwerkingsovereenkomst voor de doorontwikkeling en exploitatie van het culturele erfgoed van de Bata fabriek te Batadorp in de gemeente Best.

De fabriek werd in 1933, naar een exacte kopie van Bata’s hoofdvestiging in Zlín (Tsjechië), gebouwd en is ongeveer 26.000 m² groot. De grote fabriekshallen zullen het decor gaan vormen van de nieuwe, open en inspirerende sfeer die C’magne iedere keer met haar projecten creëert. Volgens eigen zeggen heeft Bata heeft in C’magne een professionele en ervaren partner gevonden om gezamenlijk te bouwen aan een nieuwe en eigentijdse invulling van de historisch rijke gebouwen.

De gemeente Best, de bewoners van Batadorp en de ondernemers van OCB worden nauw betrokken bij het samenwerkingsverband tussen Bata en C’magne. C’magne neemt de rol op zich van ‘hotelier’ bij het creëren van deze nieuwe (business) community. Er wordt de komende periode tijd en aandacht besteed aan de verbouwing, het samenvoegen van betrokken huurders en het boven water krijgen van behoeften. Zo kan er ondersteund worden waar nodig en zal kruisbestuiving een natuurlijk patroon worden in deze nieuwe creatieve broedplaats.

Geerd Simonis van C’magne: “De gemeente, de regio en haar maatschappelijke ontwikkelingen zijn de inspiratie voor een duurzame doorontwikkeling van een gebouw of gebied. In de huidige tijd betekent dit niet tussen vier kantoormuren een eenzijdig plan uitwerken, maar juist naar buiten gaan om samen met de betrokkenen een realistisch concept te ontwikkelen. Wij geloven in de samenwerking met Bata dat dit een enorm succes wordt.”

Thomas G. Bata van Bata: “Bata is sinds 1920 in Nederland gevestigd en de fabriek produceert al sinds 1934. Vanaf 1970 worden hier veiligheidsschoenen geproduceerd onder de naam Bata Industrials. Het is fantastisch om te zien dat naast de productie van veiligheidsschoenen, andere ondernemers gelegenheid krijgen om zich op deze unieke locatie te vestigen.”