Eind jaren negentig kwam ik voor het eerst in aanraking met de bullshit-generator. Kies uit vijf verschillende rijtjes vijf verschillende managementwoorden. Zet ze achter elkaar en je krijgt een prachtige nietszeggende volzin. Vandaag de dag zou deze managementtaal het label jeukwoord(en) krijgen.

Wat mij betreft hoort daar ook ‘duurzame inzetbaarheid van personeel’ bij. Daarbij krijg je toch het gevoel dat personeel zo ingezet moet worden dat ze niet schadelijk zijn voor het milieu. Volgens Van Dale kent duurzaam, behalve de milieu-variant, nog een tweetal betekenissen: lang durend en weinig aan slijtage of bederf onderhevig. Kort door de bocht wordt duurzame inzetbaarheid van het personeel: hoe houd ik mijn personeel zo lang mogelijk aan boord.

De krapte op de arbeidsmarkt zal zeker oorzaak zijn waarom deze managementterm tegenwoordig hét sleutelwoord is. Als je als bedrijf hieraan niet meedoet, bestaat de kans dat je straks onvoldoende personeel hebt. Eind vorige eeuw vlogen de 10-, 20-, 25- en 40-jarige werkjubilea je om de oren. Van duurzame inzetbaarheid had toen nog niemand gehoord. Waarom is het dan nu zo’n hot item? Omdat -net zoals in de tijd van de bullshit-generator- nu weer een andere managementterm trending is?

Waar is de tijd gebleven dat een prettige werksfeer, de juiste waardering en doorgroeimogelijkheden voor wie dat zélf wil, de redenen waren waarom je voor een werkgever kiest?

Medewerkers krijgen tegenwoordig horloges die hartslag en bloeddruk meten. Voedingsdeskundigen worden ingevlogen om werknemers van een gezonde leefstijl te overtuigen. Wie een paar kilo overgewicht heeft, behoort zeker niet tot de categorie ‘duurzaam’. Dus vliegen de bedrijfsabonnementen voor fitnessstudio’s over de toonbank. Privé en werk gescheiden houden is absoluut old school. Tevreden zijn met wat je doet? Nee, dat past niet in de huidige prestatiemaatschappij. Dan heb je geen ambitie. Van verdedigers moeten per se aanvallers gemaakt worden en omgekeerd. Je moet een leven lang willen leren, vooral ‘agile’ zijn en in je kracht staan. Ik krijg meer dan genoeg jeuk voor een consult bij mijn huisarts en dat is niet goed voor mijn duurzame inzetbaarheid.

Maurice van der Linden

Reageren?
Maurice.vanderlinden@wijlimburg.nl