Couple of the Year

“We willen zonodig dat alles leuk, leuk, leuk is. Dat lijkt me een vergissing.” Een uitspraak die ik onlangs las van psychiater Dirk de Wachter. Net zoals: “Ik pleit ervoor om meer kwetsbaarheid, gevoeligheid en verdrietigheden met elkaar te delen.”

Die twee uitspraken kwamen weer bij me boven toen ik op de Facebookpagina van Da Vinci de reactie van Margo Reuten en Petro Kools las na het verliezen van hun tweede Michelinster.

Margo Reuten kondigde nog in het weekend voorafgaand aan de bekendmaking van de nieuwe Michelingids in dagblad Trouw aan dat een ster verliezen dramatisch zou zijn. Op het moment dat het artikel in de krant verscheen kregen ze van Michelin een telefoontje dat ’s maandags bekend zou worden dat Da Vinci een ster zou verliezen.

Daar waar menig ondernemer bij zo’n ‘draai om de oren’ zich zou terugtrekken achter gesloten deuren, deelden Reuten en Kools hun verdriet, verbazing en verbijstering. “De rode gids heeft ons vanaf onze eerste ster veel gebracht en daarom respecteren we het besluit van Michelin”, schrijven ze op Facebook. “Natuurlijk doet het ons veel, de sterren zijn nu eenmaal een van de meest belangrijke waarderingen in ons vak. Michelin deelt kroontjes uit, nu is ons een kroontje ontnomen, maar die ene kroon dragen we met waardigheid.”

De wijze waarop ze omgaan met deze enorme tegenslag in hun ondernemerschap vind ik een voorbeeld voor anderen. Niet in zuur gedrag vervallen, alles en iedereen de schuld geven en vooral je niet verschuilen omdat je zaak een enorme promotionele deuk oploopt. Nee, je medewerkers bedanken voor hun topprestatie van afgelopen jaar en de gasten bedanken voor het vertrouwen. Verder bouwen op die ene overgebleven kroon en zelfs een flesje bubbels openen. “Champagne kun je drinken bij vreugde, maar ook bij verdriet”, zegt Petro Kools in een interview.

Margo Reuten werd dit jaar in Tokio door Relais & Chateaux uitgeroepen tot Woman of the Year. Wat mij betreft maken we er ‘Couple of the Year’ van.

Maurice van der Linden