De waarde van een gewonnen titel

Heerlen werd maandag uitgeroepen tot evenementenstad van het jaar. Weliswaar in de categorie tot 100.000 inwoners, maar dat mag de pret niet drukken. De marketingmachine kan op volle toeren gaan draaien. De stad werd door de jury geroemd om haar ‘urban karakter’ en evenementen als Cultura Nova en het International Breakdance Event (IBE) zijn debet aan het succes.

Laat ik voorop stellen dat ik Heerlen deze eer van harte gun, maar wat is de waarde van zo’n prijs als je wint van (met alle respect) de gemeente Aa en Hunze? Ik heb toch echt even moeten googlen om de juiste locatie van deze plek in Nederland op mijn netvlies te krijgen. Een andere kanshebber was Vlissingen. Ik kom er regelmatig voor een harinkje uit de viskar van visboer Henk Marijs, maar meer ook niet. En Dronten… daar is het toch te doen met de Elfstedentocht?

Heerlen had met Cultura Nova, het International Breakdance Event (IBE), ParkCity Live, de Raboronde én 3FM Serious Request gewoon mee moeten doen met de ‘grote jongens’ (lees steden met meer dan 100.000 inwoners) waar Rotterdam met de eerste plaats ging strijken. Dan pas heeft een prijs waarde.

Ik hoop niet dat heel Heerlen nu over me heen valt, want het ligt niet aan de stad maar aan al die ‘met de haren erbij gesleepte’ prijzen en nominaties die de afgelopen week voorbij kwamen.

Een kleine opsomming:
– Juf Daisy uit Venray werd leraar van het jaar;
– Irene Jansen uit Horst behoort tot de top 400 van voorbeeldige vrouwen volgens het tijdschrift Viva;
– Oud-burgemeester van Maastricht, Onno Hoes mag zich misschien wel de Esquire Beste Geklede Man van 2016 gaan noemen;
– Pieter van Vollenhoven maakte in ‘De Wereld Draait Door’ bekend dat Grenspark Limburg tot de genomineerden behoort voor de titel ‘Mooiste natuurgebied van Nederland;
– Cocktail-Box wint Columbus Trophy 2016;
– Premiumgids uit Herten winnaar FD Gazelle Award 2016 (categorie middelgroot, 2 tot 30 miljoen euro);
– Zes genomineerden bekend gemaakt voor de Konnekt’os MVO-prijs Midden-Limburg 2016-2017;
– Winkelcentrum Glacisweg en Winkelcentrum De Leim uit Maastricht in Top 10 Schoonste Winkelgebied Verkiezing 2016;
– Wolfs Advocaten uit Maastricht wint titel Law Firm of the Year van IR Global;
– Drie ondernemers in finale Vitaalste Bedrijf Limburg;
– Rotterdam heeft de beste nieuwe cocktailbar van Nederland;
– José van Dijk is volgens het blad Opzij de meest invloedrijke vrouw van 2016.

De marketingmachines van mens en bedrijf draaien op volle toeren en dat zal zeker goed zijn voor de economie en het zelfvertrouwen van de winnaars, maar wat mij betreft mag het een prijsje minder zijn. Waarschijnlijk krijgt een overwinning dan ook iets meer glans.

Overigens, wij van WijLimburg zijn niet roomser dan de paus, want wij organiseren donderdag de verkiezing Zakenvrouw van Midden- en Zuid-Limburg. Hopenlijk wordt deze prijs niet overschaduwd door het pak van Onno Hoes.

Maurice van der Linden