Jongeren kunnen onmogelijk zelfstandig bestaan opbouwen. Ammehoela!

In de troonrede zei Koning Willem-Alexander dat het jeugdloon vanaf 21 jaar in twee stappen wordt afgeschaft. Deze toezegging werd met groot gejuich ontvangen door de beweging die zich inzet voor betere lonen voor jongeren, Young & United.

Iedereen die strijdt voor een beter loon heeft mijn zegen, maar de reden dat dit bij jongeren nodig is omdat ze anders onmogelijk een zelfstandig bestaan kunnen opbouwen of toekomstplannen maken, laat mijn wenkbrauwen minimaal een centimeter naar boven opschuiven.

De jeugd van tegenwoordig wil het liefst met 20 een vaste baan, een eigen huis of appartement en een auto voor deur. Ik wilde dat ook toen ik net afgestudeerd was en ondanks het dringende advies van mijn moeder om het niet te doen, trok ik toch de deur van mijn ouderlijk huis achter me dicht. Jeetje wat heb ik op een houtje moeten bijten en wat was ik jaloers op mijn vrienden die thuis waren blijven wonen en zich een ‘dikke auto’ konden permitteren. Maar ja, ik wilde zo graag ‘op mezelf wonen’.

Voor Young & United is de kroon pas op het werk als de woekerende wildgroei van onzekere en tijdelijke contracten wordt aangepakt, want dan pas kun je echt een toekomst opbouwen. Waar is het ondernemerschap van de jeugd beste Young & United? De flexibiliteit biedt kansen, maakt je creatief.

Binnen het middelbaar beroepsonderwijs behoort ondernemerschap inmiddels tot het curriculum. De MBO raad onderschrijft het belang ervan: ‘In een dynamische arbeidsmarkt staat de vastigheid voor werknemers onder druk. Daarom is het voor studenten noodzakelijk een ondernemende houding aan te leren.’ Ik denk dat de volgende stap van Young & United zal zijn deze competentie te laten vervangen door de competentie ‘Actievoeren’.

Daarom beste jongeren, hou op met zeuren en via Young & United te roepen ‘Dat nu ook tot de Koning is doorgedrongen dat actievoeren loont’. Zet liever de tering naar de nering, onderneem en ben flexibel, dan komt alles goed. Ik praat uit ervaring.

Oh ja, laat ook even de nieuwe iPhone 7 liggen als je niet bij pap en mam wilt blijven wonen. De 6 doet het nog prima en dat scheelt je alweer snel zo’n 800 euro.

Maurice van der Linden