Limburgse maakindustrie 2.0 heeft grote en kleine vaders

VDL Nedcar kan in november starten met de bouw van de MINI Countryman. Dat levert Limburg 1.200 arbeidsplaatsen op. Misschien gaat daardoor wel 26 oktober 2016 in de geschiedenisboeken als de dag dat de Limburgse maakindustrie 2.0 definitief voet aan wal zette.

Limburg weerspreekt hiermee dat ‘iets maken’ alleen maar rendabel is in lage loonlanden. Wie over de juiste infrastructuur, geografische ligging, bedrijfsonroerendgoed, toeleveranciers en genoeg kwalitatief personeel beschikt, heeft de juiste kaarten in handen en doet mee in het globale productiespel.

En in de stroom van het succes van VDL Nedcar zwemmen ook kleinere vissen mee. Het is niet alleen Wim van der Leegte die ervoor zorgt dat Limburg het predikaat maakindustrie 2.0 fier mag dragen. Natuurlijk levert zijn bedrijf de meeste ‘pk’s’ voor de 2.0, maar wat dacht u van Raymond Meijs uit Maastricht. Hij ontwierp de MEIJS Motorman. Een futuristische brommer met een elektrische motor. Actieradius 50 tot 65 kilometer. Alle onderdelen geproduceerd en geassembleerd in Limburg.

In het eerste jaar zijn er al 230 exemplaren verkocht en de kans is groot dat je nu al in Parijs of Berlijn zo’n vervoermiddel van Limburgse makelij tegenkomt.

Ook dit is zo’n pareltje van de maakindustrie 2.0. Op kleinere schaal weliswaar, maar de inspanningen die Meijs heeft moeten leveren om het allemaal voor elkaar te krijgen, zullen in verhouding net zo heftig zijn geweest als die van Van der Leegte. Vijf jaar lang knokte Meijs zich een weg naar dit uiteindelijke succes.

“Ik wil de wereld verrijken met mooie en nuttige voorwerpen”, zei hij in januari 2014 tegen WijLimburg. “Belangrijk is daarbij om de kwaliteit te bewaken en niet te concurreren op prijs. Versterk het merk door iets te bieden dat uniek is in de wereld.”

En dat is hem zeker gelukt, zowel qua product en vormgeving maar ook qua prijs. De Motorman rij je voor net geen 6.000 euro.

Ik doe wel een dringende oproep aan Raymond Meijs om ook in Limburg te blijven produceren en assembleren als in de toekomst de verkoopcijfers fors stijgen of juist als op enig moment in de kosten gesneden zou moeten worden.

Maurice van der Linden

meijs-motorman-jet-black-designers-choice-01