Een van de doelstellingen van WijLimburg is om het goede en inspirerende van Limburgse ondernemers, bedrijven en instellingen onder de aandacht te brengen. Dat is vaak een hele zoektocht, want niet alle pareltjes die in Limburg gevestigd zijn, komen ‘vanzelf’ aan de oppervlakte. Ik heb al regelmatig gehoord: ‘We hebben prachtige bedrijven in Limburg, vaak zelfs wereldspelers, maar bij het grote publiek zijn ze niet bekend.’

Voka, de Kamer van Koophandel in Vlaanderen, heeft daar iets moois op bedacht. Een quiz met als doel om het grote publiek te informeren over bijzonderheden van het Vlaamse bedrijfsleven. Aan de hand van een aantal quizvragen komen interessante weetjes over bedrijven naar boven. Volgens Voka is de gemiddelde Vlaming vaak niet op de hoogte van de spectaculaire dingen die bij bedrijven in de buurt gerealiseerd worden. In twee maanden tijd willen ze via een campagne 10.000 Vlamingen laten meespelen met de quiz.

“Via het spel willen we de aandacht vestigen op bekende en onbekende ondernemingen die vaak tot de wereldtop behoren in hun segment. Veel mensen passeren dagelijks tientallen bedrijven, maar veelal weten ze niet wat achter de muren allemaal wordt gerealiseerd”, laat gedelegeerd bestuurder van Voka, Hans Maertens, weten. Naast de quiz bestaat de campagne ook eruit dat er overal in het straatbeeld spandoeken worden aangebracht met wetenswaardigheden over de ondernemingen die er gevestigd zijn.

Ik heb natuurlijk gelijk even de quiz gespeeld op www.vokaquiz.be en kreeg vragen voorgeschoteld als: ‘Hoeveel oerdegelijke keukens maakt Dovy per dag? Welk bedrijf produceert 514 verschillende smaakmakende producten? Waarom mag u Hotel Stiemerheide/Restaurant De Kristalijn gerust balkunstenaars noemen? Wat kan het Vlaamse bedrijf Zensor als géén ander voorspellen? Welk bedrijf produceert meer dan 1 miljoen zakjes chips per dag? Waarvoor komen David Goffin en Roger Federer graag naar het Vlaamse bedrijf Luxilon?’

Ondanks dat ik geen Vlaming ben, triggerde het iedere keer weer om het juiste antwoord uit de meerkeuze te kiezen. En ik weet nu dus onder meer dat Federer de besnaring van zijn tennisracket overlaat aan Luxilon en dat het bedrijf Zensor betonschade in tunnels kan voorspellen.

Wat mij betreft, mag dit ook geïntroduceerd worden in onze provincie. Misschien wel een mooi eeuwfeestcadeau van de LWV aan alle Limburgers om te laten zien waar al die Limburgse ondernemers toe in staat zijn.

Maurice van der Linden