Schoon water, vuile lucht: Inzet antieke Amerikaanse schoolbus WML kan echt niet meer

Voorlichting mag wat kosten bij Waterleiding Maatschappij Limburg. Project WaterMakers Limburg haalt elke schooldag kinderen op van Vaals tot Venlo om ze naar het bezoekerscentrum in Heel te brengen. Daar krijgen kinderen aanschouwelijk uitgelegd hoe schoon drinkwater wordt gemaakt. De kinderen worden opgehaald in een hele grote en zware Amerikaanse schoolbus, bekend van veel tv-series uit het land van Trump.

Je wilt gewoon niet weten wat het verbruik van deze antieke – lichtblauw overgespoten – bus is. Je wilt niet weten hoe zwaar die weegt, hoeveel liter de motor is en hoeveel cilinders eraan hangen.

Voor wie het wel wil weten. Het kenteken is BR-BV-15. Op internet is te achterhalen dat de bus in 1994 gebouwd is, dik 22 jaar geleden dus. Het kreng heeft een motorinhoud van 7.3 liter (!) en weegt 7240 kilo. De bus loopt volgens de registratie op diesel. Merk: International, type BAZR. Via paralellimport naar Nederland gehaald.

Voor kids is zo’n rit in een Amerikaanse schoolbus natuurlijk wel leuk, maar dan heb je de voordelen ook echt allemaal gehad.

Amerikaanse schoolbussen in Limburg: grote kitsch. Ze horen hier simpelweg niet thuis. Ver-Disney-isering van ons landschap.

Afgezien daarvan. Veel erger is het dat een bedrijf als WML met de bus laat zien dat groen denken bepaald nog niet echt in de vezels zit. Uitgerekend een van de uithangborden van het bedrijf staat voor roet, fijnstof, global warming.

Enfin: de boodschap is duidelijk. Weg met die vervuilende kitsch-bus. Schaf een hippe futuristische elektrische bus aan. Steden en regio’s in de wereld die voorop willen lopen, schaffen hele vloten van deze bussen aan. VDL maakt er mooie sier mee.

Nu WML nog.

Maurice Ubags