Tunnel Maastricht: 600 vergunningen en de wethouder is trots. Dat is pas tunnelvisie!

schermafbeelding-2016-12-15-om-09-22-37

Het zicht op de werkelijkheid kan nogal eens uiteenlopen. Afhankelijk bijvoorbeeld vanaf welke kant je door de verrekijker tuurt. En vergeet dan vooral de lensdopjes niet ervan af te halen, anders zie je niet zo veel.

We kunnen steeds verder kijken, verder op zoek naar de kleinste deeltjes in de materie, steeds verder de ruimte in. Blikveld genoeg, zou je zo zeggen.

De Maastrichtse wethouder Jack Gerats (SP) voegt daar nog een dimensie aan toe. Laten we het maar ET noemen. Nee, geen verwijzing naar Extraterrestrial maar naar Extreme Tunnelvisie.

De symptomen van ET zijn onder meer dat zelfs maar het geringste zicht op de buitenwereld zoals andere mensen dat  ervaren ontbreekt. Buiten het blikveld in de tunnel wordt het licht opgeslokt als in een zwart gat. Het buigt meteen weg in het grote niets.

Mensen die lijden aan ET hebben doorgaans ook moeite met hun oordeelsvorming. Aan wat ze zien koppelen ze de verkeerde conclusies bij gebrek aan een breder perspectief.

Jack Gerats’ casus is een mooi schoolvoorbeeld. Zijn ambtenaren zijn jaren druk geweest met het schrijven van 600 (zeshonderd, sic!) vergunningen. Allemaal nodig voor de bouw van 1 (één)  tunnel. Zeggen dat dat één vergunning is voor elke drie meter is demagogisch. Maar het zegt wel iets.

Je moet natuurlijk ongelooflijk creatief zijn om 600 zelfstandige vergunningen te kunnen bedenken überhaupt. Probeert u maar eens verder te komen dan tien, twintig. Honderd lukt een normaal mens zeker weten niet. Zeshonderd is alleen weggelegd voor de kaste van ambtenaren, de hogepriesters van onze hedendaagse maatschappij als ergens een schop in de grond moet of als iemand ook maar iets wil gaan ondernemen in dit land.

Om als wethouder een gemeente te besturen heb je geen diploma nodig. Dat is maar goed ook voor de democratie. Zo kan iedereen opteren om mee te beslissen. Het is wel de vraag of potentiële kandidaten niet getest zouden moeten worden op het syndroom van ET.

Het is gelijk aan de ogentests voor piloten. Bij een piloot met tunnelvisie, of bij een piloot die bijziend is, stap je nu eenmaal ook niet graag in. Want dan weet je dat het fout gaat.

Mozes hield met tien geboden een heel volk in de hand. Duizenden jaren laten hebben we wetboeken zo dik als een olifant met morbide obesitas. En wil je dan nog een tunneltje aanleggen, heb je 600 vergunningen nodig.

We hebben een tunnel, maar we zijn met zijn allen de weg kwijt geraakt. De wethouder die er nog trots op is ook, gaat natuurlijk voorop.

Jan Terlouw benoemde het probleem laatst ook al. “Als ik een brug wil bouwen heb ik meer juristen nodig dan ingenieurs”.

Wijsheid komt met de jaren. We gunnen Jack Gerats dat hij heeeel oud mag worden.

Maurice Ubags