Wat zou u doen als uw loon met 30% wordt verhoogd?

Het salaris van topbankiers blijft gespreksthema van de dag. De teruggedraaide loonsverhoging van ABN Amro topman Gerrit Zalm galmt nog na op social media of de volgende is alweer trending topic. Nu is onze ‘eigen’ Ralph Hamers aan de beurt. De in Simpelveld geboren bestuursvoorzitter van de ING Groep ziet zijn vaste jaarsalaris van 1,27 miljoen euro stijgen naar 1,63 miljoen euro. Maar wacht! Voordat u allen uw ongenoegen gaat uiten op facebook, twitter of LinkedIn, de variabele beloning van Hamers wordt verlaagd naar maximaal 20 procent van zijn vaste salaris. Dat kan dus nooit meer worden dan 326.000 euro. En, laat de beloningscommissie bij ING weten, is zijn vaste salaris sinds 2009 niet meer verhoogd en zijn er vanwege de staatsschuld ook geen bonussen betaald. En om onze ‘Limburgse jong’ niet helemaal zwart te maken, hij heeft zich niet zelf de loonsverhoging toebedeeld, maar het is hem aangeboden door de raad van commissarissen.

Zo, nu mag u als de wiedeweerga uw sociale media pagina’s openen en al uw diepgewortelde haatgevoelens ten opzichte van deze exorbitante beloningen in het vermaledijde bankwezen spuien ten overstaan van de hele (digitale) wereld.

En ik kan ook nog begrip opbrengen voor uw emotionele brei aan keiharde woorden op het internet, want hoe is het toch mogelijk dat in één en hetzelfde moment bekend wordt dat er wereldwijd 7.000 voltijdsbanen verdwijnen bij het ING concern en het salaris van de hoogste baas ‘een tikkeltje’ wordt opgeschroefd.

‘Je moet het dak repareren als de zon schijnt’, ‘ING wil door ontslagen vooral veel winst maken’, ‘Duizenden banen schrappen, maar met de bank gaat het allesbehalve slecht’, zijn zo maar een paar koppen die je leest over de personeelsingreep bij ING en je maag een kwartslag doet draaien.

Ik twijfel of ik mijn bankrekening ga opzeggen bij ING om een duidelijk signaal af te geven dat ‘mijn bankier’ alle grenzen van fatsoen heeft overschreden. Maar dan schiet die ene vraag door mijn hoofd… ‘Wat zou ik doen als ik 30% loonsverhoging krijg aangeboden?’

Wat zou u overigens doen?

Maurice van der Linden