WijLimburg gaat volgend jaar op zwart in de laatste twee weken van maart

Ook WijLimburg stonk erin met de berichtgeving over de koppen van bekende Limburgers in het mergel in de ENCI-groeve. Hartstikke leuk natuurlijk en zeker als er in de berichtgeving ook nog een (verstopte) verwijzing naar 1 april staat die je over het hoofd hebt gezien.

Maar wat de laatste tijd steeds vaker gebeurt, is een persbericht waar helemaal geen verwijzing naar de grappigste dag van het jaar staat. Berichten van gerenommeerde bedrijven en instellingen waar je de rest van het jaar blindelings op kunt vertrouwen. Voorbeeld: op 31 maart meldt Arcus dat zij in het schooljaar 2017/2018 starten met een nieuwe opleiding 3D printen. Werkelijk niets in het persbericht verwijst naar 1 april. Of het zou de naam van een student, Emmy Pan Anun, moeten zijn. En laten we eerlijk zijn, zo’n gekke gedachte is een 3D opleiding helemaal niet. Er bestaan wel vreemdere opleidingen.

Op maandag meldt het Regionaal Opleidingscentrum voor mbo-onderwijs vol trots dat het een 1 april-grap was.

Lachen zeg. In een tijd dat we allemaal de mond vol hebben over nep-nieuws en de schadelijke effecten ervan slinger je een bericht de wereld in dat in de verste verte niet lijkt op een 1 april-grap. Het roc geeft zelfs in het bericht van vandaag aan: ‘Een specifieke opleiding is er echter nog niet, maar Arcus sluit niet uit dat die er nooit gaat komen.’

Betekent dus dat ieder persbericht dat twee weken voor 1 april verschijnt, gecheckt moet worden op de ‘grap-factor’, ook als nergens een verwijzing staat dat je in het ootje wordt genomen. Met 40 tot 50 persberichten per dag reserveer ik nu vast budget voor een extra fte tegen die tijd.

Voor alle duidelijkheid, ik ben geen zuurpruim zonder humor. Ik hou van zelfspot en in de maling genomen worden. Maar ik vind wel dat het 1 april-spel gespeeld moet worden volgens de regels en anders kunnen we beter twee weken voor 1 april op zwart gaan. Dan lopen we geen risico op onbetrouwbare berichten.

En aan de heren van het collectief ‘Wij zijn Valkenburg’ bied ik mijn excuses aan indien het persbericht ‘Chinese website Wij zijn Valkenburg’ wel op waarheid berust. Ik kreeg het collectief vrijdagavond niet te pakken om te checken of dit ook een 1 april-grap was en heb besloten om op zeker te gaan en dus niet te plaatsen.

Oh ja, voor iedereen die denkt dat we echt op zwart gaan volgend jaar… dat doen we natuurlijk niet.

Maurice van der Linden