Crematorium en uitvaartcentrum in La Grande Suisse aan de Mariënwaard (Maastricht)

Daarmee is de volgende stap gezet om het rijksmonument te kunnen verbouwen voor een nieuwe bestemming.

Initiatiefnemer Monuta wil aan de achterkant van het gebouw een deel slopen en vervangen door nieuwbouw en ook de historische tuin opnieuw inrichten. De monumentale voorgevel met de torens blijft gehandhaafd.

Opmerkelijk is dat niet veel verder bij hoeve Weerterhof in Bunde door uitvaartonderneming Yarden ook een uitvaartcentrum is gepland.

La Grande Suisse dateert nog deels uit de eerste helft van de 18e eeuw, toen het door de familie Mewen werd verbouwd. Latere bewoners waren de graven de Looz-Corswarem en baron de Rosen. Het huidige kasteelachtige uiterlijk – en de nieuwe naam La Grande Suisse – kreeg het buitengoed eerst rond 1865 door een grote verbouwing en uitbreiding door de toenmalige eigenaar, de fabrikant Petrus Regout. De westgevel langs de straat, geflankeerd door twee mergelstenen torens, is grotendeels 19e-eeuws. In de 20e eeuw was het complex in gebruik als klooster (franciscanessen van Nonnenwerth) en als school en internaat (Mgr. J.G. van Rijtstichting). Op het achterterrein werden daartoe een aantal moderne paviljoens gebouwd.