Curator Tara-manda bv stelt SGL (gehandicaptenzorg) aansprakelijk voor schade faillissement

Paulissen heeft daartoe – na drie jaar onderzoek – besloten na overleg met de rechter-commissaris.

Paulissen was niet bereikbaar voor een toelichting. Paul Meiser van SGL zegt dat de claim enkele dagen bekend is en dat met de eigen raadsman overlegd wordt hoe daarop te reageren. “Voor een inhoudelijke reactie is het nog te vroeg.”

SGL investeerde onder het bestuur van De Jong drie jaar lang in de manege van Tara-manda  om daar een zorgboerderij van te maken. Cliënten van SGL zouden daar dagacviteiten krijgen. De SGL zou met de investeringen zijn gestopt toen De Jong eind 2010 aftrad als bestuurder.

De Sittardse Stichting Gehandicaptenzorg Limburg (SGL) zette later per 1 maart 2013 het contract met Tara-manda op omdat de dienstverlening onder de maat zou zijn.

Het aan SGL gelieerd zorgbedrijf was volgens zorgblad Skipr en Dagblad De Limburger speelbal in een slepend conflict tussen SGL en het kamp rond Guus de Jong, oud-bestuurder van SGL. Beide partijen streden de afgelopen jaren om de macht over beheerstichting SZO, die aandeelhouder was van Tara-manda bv. Na tussenkomst van de rechter kreeg SGL in september de touwtjes in handen.

Oud-bestuurder Guus de Jong. van SGL werd door de Fiscale Inlichtingen en Opsporingsdienst (Fiod) verdacht van miljoenenfraude met zorggeld. Hij werd aangehouden en zat zes dagen vast.

De Fiod heeft dat dossier naar de officier van justitie gestuurd. Daar ligt het inmiddels al lang te wachten op een besluit.

Volgens de curator is de opzegging van de samenwerking door SGL met Tara-manada bv de directe oorzaak van het bankroet. Nu die opzegging onrechtmatig is in de ogen van de curator en de rechter-commissaris, moet de schade in het faillissement verhaald worden op SGL. De curator schrijft het zo:

Schermafbeelding 2016-02-19 om 15.31.15

Onduidelijk is om welk bedrag het gaat dat de curator op SGL wil verhalen. Paulissen is met vakantie en was niet bereikbaar voor een toelichting.

Bij SGL werken 530 mensen. De organisatie verleent zorg aan 1400 mensen.