CZ en Medireva gaan stoma-douche van bedenker Peter Cox testen

CZ en Medireva (specialist in medische hulpmiddelen) zijn gestart met een pilot met een draagbare stomadouche. Een uitvinding van Nederlandse bodem die als revolutie in de stomazorg wordt gezien.

Veel ontdekkingen hebben doorgaans een aanleiding – en dat was met de stomadouche niet anders. Peter Cox, een machinebouwer uit het Limburgse Reuver, werd benaderd door een stomadragende vriend. Hij stelde hem de vraag of hij iets kon ontwikkelen waarmee hij zijn stoma snel en goed kon verzorgen. Diverse specialisten en verpleegkundigen en een zoektocht op het internet hadden hem geen oplossing geboden. Het stoorde de vriend van Cox mateloos dat hij zich na een lekkage van zijn stoma compleet moest uitkleden en onder de douche moest gaan staan om zich te verschonen. Tijdrovend en zeer beperkend, al helemaal als je niet thuis bent.

Een paar maanden later, in het voorjaar van 2006, overleed de vriend. Met het wegvallen van deze inspirator verdween ook de drijfveer om een oplossing te vinden op zijn stomavraagstuk. Tóch liet het idee Peter Cox de afgelopen negen jaar niet los. Diverse tests en ontwikkelingen leidden in 2013 tot een mobiele stomadouche. Uit een onderzoek van Cox in 2015 onder 75 stomadragers bleek dat de stomadouche naast het reinigen van het stoma en de peristomale huid ook bijdraagt aan verbetering van de huidkwaliteit. Hierdoor blijven huidplakken/stomamaterialen beter zitten, zijn er minder lekkages en heeft een positieve invloed op de doorbloeding van de huid. Hierdoor verbetert de kwaliteit van leven aanzienlijk gaf de eerste groep gebruikers aan.

Peter Cox benaderde o.a. CZ met zijn stomadouche. Paramedisch adviseur Jacques Duiven van CZ was direct enthousiast. “Er zijn van die momenten dat je iets onder ogen krijgt en meteen weet: ja dit is iets. Dit apparaat kan nou echt iets betekenen voor een stomadrager. Bij lekkage niet meer volledig hoeven douchen, maar snel aan een wastafel met de stomadouche de plek schoonspoelen scheelt natuurlijk niet alleen ongelofelijk veel tijd, maar is ook een enorme verbetering in de kwaliteit van leven van stomadragers. Een ongelukje onderweg en/ of een verschoning kan nu ter plekke bij een wastafel, bijvoorbeeld in een invalidentoilet, worden opgelost en uitgevoerd.

Om nog meer inzicht te krijgen in het effect van de stomadouche is Stomydo vervolgens samen met CZ en MediReva (specialist in medische hulpmiddelen) begin dit jaar een grootschaliger onderzoek gestart. Een groep van 350 stomadragers die bij CZ en haar labels zijn verzekerd en MediReva als leverancier hebben krijgen een stomadouche tot hun beschikking. De komende 2 jaar worden hun gebruikservaringen gemeten. Op die manier hopen de drie partijen practice based aan te tonen dat de stomadouche werkt. De douche zit nog niet in het verzekeringspakket. CZ geeft echter aan dat als de gebruikservaringen goed zijn en de stomadouche ook zorgt voor minder ander materiaalgebruik de stomadouche wat haar betreft verstrekt kan worden aan stomadragende klanten die baat hebben bij de inzet van deze voorziening (bij CZ zijn dat er zo’n 9000 potentiele gebruikers).