Dankzij folder overweegt Patrick Bovy (bouwchemiebedrijf Bovitec, Geleen) sprong naar Duitsland

Schermafbeelding 2016-01-25 om 09.38.14

Wie bent u? En hoe heet uw bedrijf? Waar zit het?  

Ik ben Patrick Bovy mijn bedrijf heet Bovitec bouwchemie BV en is gevestigd in Geleen.

Waar bent u geboren en getogen en zat het ‘ondernemer worden’ er al ‘vroeg’ in?

Ik ben geboren in Geleen  en opgegroeid in Spaubeek.

Ik was altijd ondernemend en het ondernemer worden is ontstaan na mijn opleiding.

Hoe bent u ondernemer geworden? Vanuit het gezin? Opleiding? Of anders? Wat gaf de doorslag?

Mijn vader was voor mij eigenaar van dit bedrijf en vanuit deze situatie is mijn interesse hierin ook ontstaan. Ik heb mijn opleiding gevolgd aan de MTS  en daarna mij gespecialiseerd  tot betononderhoudskundige. Na een interne opleiding en alle bedrijfsonderdelen doorlopen te hebben ben ik ondernemer geworden in dit vakgebied.

Uw zaak: 

Schermafbeelding 2016-01-25 om 09.34.56

Ons bedrijf is een gespecialiseerd aannemersbedrijf in onder andere bedrijfsvloeren, coatings, gietvloeren, vochtwering, betonrenovatie, schilderwerk en kitwerk. Tevens hebben we een verfgroothandel voor de professionele schilders en voor de particulier . We hebben rond de 20 arbeidsplaatsen en een omzet van € 2.300.000  tot € 2.500.000 per jaar.

U zit in wat uzelf bouwchemie noemt. De bouw zit in ‘slecht economisch weer’. Wat heeft dat voor een weerslag op de omzet, opdrachten en winstgevendheid van uw bedrijf. 

Natuurlijk hebben we jaren meegemaakt dat het slechter/minder ging in de bouw. Ons bedrijf heeft dit goed doorstaan , met name door het grote aantal specialisaties die we hebben.

Eigenlijk is het zo,  dat op het moment dat het in de bouw wat minder gaat,  er meer geïnvesteerd gaat worden  in onderhoud (dit is voor ons een groot voordeel geweest waardoor we dit “slecht economisch weer” hebben kunnen opvangen). Met name fabrieksmatig  onderhoud aan vloeren is dan voor ons bedrijf heel belangrijk . Ook de trend met ‘strakke gietvloeren’ en ‘woonbeton’  hebben we in deze periode sterk kunnen uitbouwen. Tevens blijf ik altijd zoeken naar nieuwe ontwikkelingen in ons vakgebied.

Hoe weet u de juiste mensen aan uw bedrijf te blijven binden?

Schermafbeelding 2016-01-25 om 09.35.37

Wij hebben veel mensen met lange dienstverbanden (tot 35 jaar). We  creëren een goede werksfeer  waarbij iedereen zich prettig  voelt om in te werken.

Dit is denk ik de kracht van ons bedrijf en hoop dat we dit samen uitstralen naar onze klanten en leveranciers.

Veel bedrijven willen groeien. U ook? En hoe? En bij nee, waarom niet?

Groei is natuurlijk mooi,  maar voor ons als bedrijf niet altijd te realiseren. Wij hebben altijd wisselende jaren . Het komt door het werk dat we uit de markt kunnen halen. Een voorbeeld: We hebben in 2004-2005 in Bath in Engeland een zwembad (coating) helemaal  gerenoveerd. Dit waren twee heel succesvolle jaren.  Deze opdracht hadden we  te danken aan het werk dat we bij Thermae-2000 in Valkenburg hebben gedaan.

Recent  hebben we een school  (Arcus) in Heerlen gemaakt (4000 m2 gietvloer en 8000m2 parkeergarage), ook een heel mooie referentie.

Wat is uw grootste tegenvaller tot dusver?

Een bedrijfsbrand in oktober 1993.

Limburg ligt tussen België en Duitsland in. Probeert u ook daar handel te doen? Zo ja, hoe, en zo nee waarom niet?

We werken ook voor verschillende aannemers in Belgie. Voor de kerstdagen via ZuidLimburg.nl een folder gekregen over de regio waar we in wonen en werken. Het gebied 50 kilometer rondom Geleen heeft 604.000 inwoners en op 100 kilometer 3.900.000 inwoners. Wij zijn nu aan het bekijken of we een onderdeel van onze vernieuwde website www.bovitec.nl ook niet in het Duits kunnen gaan vertalen, met name voor de gietvloeren in de particuliere sector. In Duitsland zijn de gietvloeren nog helemaal niet zo bekend .

Vul deze zin aan: Zaken doen is interessant, echter ik wil ook tijd hebben voor ……  

Het bedrijf is natuurlijk al 30 jaar mijn drijfveer, maar ik vind het belangrijk om ook tijd vrij te maken voor mijn gezin en hobby’s (fietsen, auto’s en skiën).