De handige oplichters van het bedrijf Wooq (verhuur van woonruimte)

Het bedrijf biedt via internet aantrekkelijke woonruimte te huur aan onder meer in Maastricht, maar wie reageert en bijna 25 euro inschrijfgeld betaalt hoort nooit meer wat van Wooq.

Hoe werkt Wooq? Het bedrijf heeft een gelikte website waarop appartementen en studio’s te huur worden aangeboden. Op de fraaie foto’s zien alle appartementen er subliem uit en de prijs voor de woonruimte is laag. Heel laag. Een ruim, nieuw appartement in hartje Maastricht voor nog geen € 700. Het bedrijf biedt in Maastricht appartementen aan aan de Kesselskade en in de Bredestraat in het centrum.

Woningzoekenden die belangstelling hebben voor een appartement op de site van Wooq en willen reageren op een aangeboden woonruimte betalen € 24,95 inschrijfgeld. Pas dan is het mogelijk om de interesse kenbaar te maken. Volgens Wooq neemt de verhuurder dan binnen enkele dagen contact op met de belangstellende. Na betaling van € 24,95 wordt echter nooit meer iets vernomen van Wooq of verhuurder. Het aantrekkelijke appartement blijft echter wel online staan, waardoor Wooq telkens als iemand zich registreert € 24,95 vangt. Internetoplichting dus.

De website van Wooq, met goedkope nieuwe appartementen die te huur worden aangeboden.

 

Het eenmansbedrijf is volgens  de Kamer van Koophandel in het Brabantse Uden gevestigd. In contact komen met het bedrijf is bijna onmogelijk. Het bedrijf communiceert alleen een emailadres van de klantenservice. Gevraagd naar een reactie laat de klantenservice weten dat de heer De Vries vragen mag beantwoorden, maar die is in het buitenland en slecht bereikbaar.

Wooq zegt zelfs geen contactgegevens te hebben van de verhuurders, de mensen die volgens Wooq zelf panden online kunnen zetten. Het valt daarbij op dat alle panden vrijwel nieuw zijn, een identiek interieur hebben en dat de foto’s lijken te zijn gemaakt door een en dezelfde professionele fotograaf.  Wie denkt te kunnen achterhalen waar een appartement ligt, komt bedrogen uit. Er worden slechts straatnamen genoemd en de appartementen zijn alleen van binnen gefotografeerd. Nergens een foto van een exterieur, nergens een raam met uitzicht zodat te achterhalen is waar de appartementen liggen. Op internet en bij het consumentenprogramma Radar zijn de oplichtingspraktijken van Wooq inmiddels ook bekend.

De praktijken zijn lastig te stoppen. Woningzoekenden in een overspannen markt zijn snel bereid om € 24,95 te betalen als ze daarmee een goedkoop en nieuw appartement kunnen huren. Gezond verstand gebruiken. Als het te mooi is om waar te zijn, dan is het dat meestal ook.