De Limburger: DSM onderzoekt vertrek hoofdkantoor uit Heerlen

DSM onderzoekt een verplaatsing van het hoofdkantoor in Heerlen naar Amsterdam, ‘een andere gemeente’, Heerlen of Sittard-Geleen. De Limburgse plaatsen voor het nieuwe kantoor zijn mogelijk alleen nog pro forma opgenomen.

Dat meldt De Limburger vandaag op basis van “welingelichte bronnen”. DSM wil niet reageren op de berichtgeving.

Een mogelijk vertrek van het hoofdkantoor van DSM leidt in Limburg altijd tot emotionele en politiek beladen discussies. DSM heeft steeds aangegeven zijn Limburgse roots niet te zullen verloochenen.

In maart werd overigens een vleugel van het hoofdkantoor in Heerlen ontruimd. In de grond werd beweging waargenomen. DSM liet weten dat het om millimeters gaat. De ontruiming betekende dat voor 90 medewerkers een andere plek elders in het pand moest worden gevonden. Het hoofdkantoor ligt op een steenworp van winkelcentrum ’t Loon waarvan de parkeerplaats al eerder serieus verzakte.

De discussie over de plaats van het hoofdkantoor heeft alles te maken met de voortdurende zoektocht naar efficiency  bij DSM.

De discussie over de plek voor een hoofdkantoor is onderdeel van de Operatie Darwin, die bij DSM wordt uitgevoerd. Het doel daarvan is het reduceren van kosten en het verhogen van de efficiëntie. Door Darwin verdwijnen honderden banen, voor een belangrijk deel in Nederland. Daardoor zit DSM steeds ruimer in zijn huidige kantoren.

In december werd bericht over het verdwijnen van 150 IT-banen van de in totaal 340 in Limburg. De afdeling in Heerlen en Sittard worden hiermee bijna gehalveerd. De transformatie moet eind 2017 voltooid zijn.

Amsterdam aantrekkelijker dan Heerlen

Amsterdam is voor het internationale bedrijfsleven veel aansprekender dan Heerlen en zou om die reden een aantrekkelijkere plaats voor het hoofdkantoor zijn. Amsterdam is voor beursgenoteerde bedrijven ook interessant omwille van de financiële expertise die om de hoek beschikbaar is. Ook de internationale bereikbaarheid van Amsterdam dankzij Schiphol is voor veel andere internationale bedrijven reden zich daar te vestigen.

En DSM is een internationaal bedrijf waarbij de belangen buiten Nederland inmiddels vele malen groter zijn dan in Nederland. DSM transformeert voortdurend: van kolen, naar zware chemie, naar fijnchemie en farma, naar nu een bedrijf van voedingsingrediënten en innovatieve materialen.

 

DSM draait overigens al jaren solide winsten. Ook het afgelopen eerste kwartaal was wederom uitstekend.

De omzet van het chemieconcern steeg naar 2,16 miljard euro. Een plus van 13% ten opzichte van de omzet in Q1 van 2016. Er werd 6% meer verkocht en de prijzen werden met 3% verhoogd.

Het brutobedrijfsresultaat (ebitda) was 345 miljoen euro. Dat is 17% meer dan in dezelfde periode in 2016 (296 miljoen euro).

Topman Feike Sijbesma liet in een persbericht weten verheugd te zijn om zo’n goed begin van het jaar te kunnen melden. De nettowinst steeg met 75% naar 149 miljoen euro.